Загальну мобілізацію продовжать: Де можуть видавати повістки | ZI.ua
Акция закончилась

Загальну мобілізацію продовжать: Де можуть видавати повістки

4 лютого 2023, 09:25 | Офіційно 2793
Поділитися:
Загальну мобілізацію продовжать: Де можуть видавати повістки

У командуванні Сухопутних військ ЗСУ розповіли, хто і де має право вручати порядку призовникам.

Законних способів вручення повістки потенційному призовнику чимало, а сама повістка може бути вручена в будь-якому місці, яке не заборонено законодавством України. Про це повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач.

Порядок необов'язково повинен вручати представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Вона може бути видана і іншими посадовими особами, передбаченими законодавством.

Наприклад, керівником установи, організації та підприємства, де працює призовник, так і, наприклад, керівником ЖЕКу, ОСББ і іншими посадовими особами, які уповноважені територіальним центром комплектування вручати такиу повістку, пояснює Горбач.

Чи можна відмовитися від порядку

У разі якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені в присутності свідків. І тут є свої нюанси. Наприклад, якщо призовник відмовляється виконувати правила військового обліку, то до нього може застосуватися відповідальність згідно із законодавством.

"Якщо це повістка, наприклад, для звірки військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність. Якщо призовник пройшов звірку військово-облікових даних, медичну комісії для призову і уникнув від відправки у військову частину, то у такому разі настає кримінальна відповідальність", - зазначив Горбач.

Він акцентував, що ніяких хвиль мобілізації немає, вона почалася ще 24 лютого минулого року.

Чому повістки видають активніше

Горбач також пояснює, що на першому етапі у територіальних центрів були великі черги, комплектувалося багато нових частин, але зараз обсяги мобілізації в рази зменшилися. Втім, зараз потрібні фахівці нових зразків озброєння, які нам надають партнери. А також для доукомплектування окремих частин, заміни на передовій з початку війни.

"Їм потрібен певний час на відпочинок. Не буде перебільшенням сказати, що нині вирішальний період для нашої держав. Кожен громадянин повинен усвідомити всю відповідальність, яка на нього покладена законодавством, і з розумінням поставитись до мобілізаційних заходів, які відбуваються у державі", - закликає Горбач.

Після отримання порядку - відправка на фронт?

Якщо мобілізовані мають досвід військової служби і нетривалу перерву в проходженні служби, то вони можуть відправлятися відразу в бойові військові частини.

Але особовий склад, який раніше не проходив служби, направляють в навчальні центри, де їх навчають за певними спеціальностями. І тільки після цього вони прибувають до військових частин на конкретні посади.

Верховна рада знову продовжить дію воєнного стану та загальної мобілізації

Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

"Верховна Рада найближчим часом знову продовжить термін дії воєнного стану та загальної мобілізації. Ці продовження почнуть діяти після 19 лютого 2023 року і дуже ймовірно триватимуть знову 90 днів", - написав Железняк.

Він також додав, що відповідні два закони про затвердження указу президент внесе найближчим часом, після чого їх повинна буде схвалити Рада.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ