Ціни на паливо: Чому вони виростуть і на скільки | ZI.ua
Акция закончилась

Ціни на паливо: Чому вони виростуть і на скільки

1 квітня 2023, 08:50 | Офіційно 1677
Поділитися:
Ціни на паливо: Чому вони виростуть і на скільки

В Україні планують підняти вартість палива. 

«Планується підвищення тарифів на пальне. Бензин до 58 грн, дизель до 53 грн», - повідомив експреголова «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Він додав, що підняття цін неминуче, оскільки треба наповнювати бюджет і скорочувати відтік валюти. 

«Зараз бензин/дизель/LPG - це 100% імпорт. Чому не надати можливість людям і бізнесам, які мають ГБО на метані, заправлятися метаном, який коштує 25 грн на АГНКС і не потребує валюти, тому що видобувається в Україні», - зазначив він. 

За його словами, "для цього Кабінет міністрів України повинен просто зобов'язати" Нафтогаз" (через політику власності як власник) відкрити державну мережу АГНКС".

Ціни піднімуться через повернення ПДВ в розмірі 20%. З початком повномасштабної війни податок на додану вартість пального в Україні був скасований, а потім закріплений в розмірі 7%. Однак зараз чиновники вважають, що таке рішення все ж виявилося помилковим.

Про це розповів глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

"Згадайте рішення початку 2022 року про скасування акцизу і зменшенні ставки ПДВ до 7% на паливо. Воно привело до виходу ринку в білу? Ні! Нелегальні бочки виросли як гриби після дощу", - підкреслив депутат.

Данило Гетьманцев зазначив, що з 1 липня 2023 ПДВ на паливо повернеться до довоєнної позначки в 20%.

"Я вважаю, що зниження цих ставок було величезною помилкою. Це абсолютно ніяк не вплинуло на ціну палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів", - додав чиновник.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі