Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав ще одну премію | ZI.ua
Акция закончилась

Ще одну премію отримав фільм «20 днів у Маріуполі»

19 лютого 2024, 17:07 | Світ та людина, Творчість | Маріуполь 1803
Поділитися:
Ще одну премію отримав фільм «20 днів у Маріуполі»

Вперше українська кінострічка отримала Премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв. Про це повідомила прес-служба Маріупольської міської ради. Цьогоріч премію дали фільму журналіста і режисера Мстислава Чернова в категорії «Найкращий документальний фільм». Нагороду вручили 18 лютого у Лондоні.

Як уточнюється на сайті Донецкої ОВА, документальний фільм розповідає про облогу Маріуполя у 2022 році. На самому початку повномасштабного вторгнення російських окупантів у місті лишились журналісти, які працювали для інформаційної агенції Associated Press.

Він містить реальні кадри боїв за місто, завдяки пресі вдалося задокументувати та показати всьому світові злочини, які вчиняли російські військові. Також стрічка цінна тим, що доносить до нас важливі деталі спротиву українців під час одного з найтрагічніших етапів війни.

Цей фільм з’явився завдяки надзвичайним зусиллям його творців. Лише частину відеоматеріалу вдалося переслати з Маріуполя онлайн поки ще був зв’язок. Ризикуючи життям, більшість відзнятих кадрів Мстислав Чернов вивіз через гуманітарний коридор 15 березня 2022 року. Згодом режисер у співпраці з командою програми документальних фільмів Frontline створив кіно «20 днів у Маріуполі».

Фільм отримав дуже високі рейтинги серед кінокритиків та глядачів. Раніше 27 січня 2023 року фільм здобув приз глядачів на американському фестивалі незалежного кіно «Санденс». Також протягом року він зібрав низку нагород на вітчизняних та закордонних кінофестивалях.

Мстислав Чернов отримав також Пулітцерівську премію. А тепер приніс українському кінематографу і першу в історії Премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв.

Наразі «20 днів у Маріуполі» також номінований на Оскар. За словами Мстислав Чернова, «Цей фільм боляче дивитися, але його треба дивитися».


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ