Захист прав потерпілих у кримінальному провадженні | ZI.ua
Акция закончилась

Захист прав потерпілих у кримінальному провадженні

21 сентября 2022, 17:05

Захист прав потерпілих у кримінальному провадженні

Ніхто не застрахований від прикрого випадку – кримінального правопорушення проти себе. Щоб відновити справедливість, а також покарати винного в злочині, діяти має законне право тільки суд.

Отримати повну консультацію щодо ваших прав у статусі потерпілого ви можете в нашому агентстві за адресою https://sp.agency/service/tax-issues/

Особа, яка виступає у статусі потерпілого й подала заяву про вчинення проти неї певного кримінального правопорушення, від цього моменту змушена виконувати деякі обов’язки, водночас отримує певні права.

Потерпілий під час здійснення кримінального провадження має права.

  • подавати докази будь-яким працівникам суду;
  • заявляти клопотання, а також доводи;
  • за особливої ситуації – право на забезпечення повної безпеки стосовно себе, родичів або ж будь-якого майна;
  • оскаржувати будь-які рішення судових органів або ж їх бездіяльність;
  • на відшкодування шкоди, якої було завдано унаслідок кримінального правопорушення.

Також під час досудового розслідування в потерпілого є право на прийняття заяви, її реєстрацію заяви й отримання статусу потерпілого. Крім того, потерпілий має право брати будь-яку активну участь у слідчих діях (розслідуванні), ставити будь-які запитання, які стосуються справи, висловлювати зауваження, бути ознайомленим з усіма протоколами слідчих.

Захистити свої права як потерпілого можна у різний спосіб, усі вони повністю ґрунтуються на його правах, які передбачені законом. 


Усі права потерпілого прописані в статті 56 Кримінально-процесуального кодексу України. 

Для того, щоб потерпілий згідно із законом міг захистити себе як громадянина, він має такі права:

  1. подати заяву до правоохоронних органів щодо вчинення проти нього кримінального злочину;
  2. надати докази слідчому, ознайомитися з будь-якими протоколами слідства, додавати пояснення й тлумачення;
  3. звернутися до прокурора для того, щоб оскаржити дії або бездіяльність слідчого;
  4. звернутися до судді, щоб оскаржити дії чи бездіяльність прокурора або слідчого, а також подати клопотання чи оскарження щодо будь-яких судових рішень.

Згідно із законом, при досудовому розслідуванні потерпілий має право на приймання і реєстрацію заяви про те, що стосовно нього було скоєно кримінальне правопорушення. Також він має законне право на визнання його потерпілим і, відповідно, брати будь-яку участь у веденні розслідування. Також під час ведення всіх процесуальних дій потерпілий (чи його представник) має право ставити запитання слідчому, робити зауваження й заперечувати дії, з якими не згоден. Крім того, він має право бути ознайомлений з усіма протоколами слідчого, які той склав за участі самого потерпілого.

На будь-якій зі стадій кримінального провадження особа, яка визнана потерпілою, має законне право на примирення і, таким чином, укладення угоди про примирення з особою, яка є підозрювано. чи обвинуваченою у скоєнні кримінального правопорушення.


Другие записи автора