Як здійснювати покупку та продаж криптовалют на українських біржах | ZI.ua
Акция закончилась

Як здійснювати покупку та продаж криптовалют на українських біржах

27 марта 2023, 12:07

Як здійснювати покупку та продаж криптовалют на українських біржах

У всьому світі та в Україні зокрема криптовалюта стає популярнішою з кожним роком. Віртуальні активи не лише дають можливість заробити українським громадянам, а й потихеньку перетворюються на засіб платежу. Зберігати накопичення в криптовалюті вкрай вигідно та безпечніше, ніж у фіатних грошах, які залежать від політичного курсу держави, економіки та стану банківської системи загалом. У цьому плані криптовалюта більш стабільна та незалежна.

Однак не можна просто піти до магазину чи банку та придбати криптовалюту. Для цього існують спеціальні обмінники та криптовалютні біржі, де можна обміняти фіатні гроші на віртуальні або купити їх, а також продати за вигідною ціною. Якщо докладніше описати, що таке криптобіржа, стає ясно, що йдеться про певну інтерпретацію біржі цінних паперів. Це місце, де люди продають криптомонет за одну ціну, а інші їх купують. Тут же безпечно зберігають крипту, обмінюють її та виводять на власний гаманець криптовалют. Не можна зайти на першу-ліпшу біржу криптовалют, видану за запитом в інтернеті. Серед них дуже багато шахрайських організацій. Тому, перш ніж почати торгувати криптовалютою або заробляти на ній, необхідно зрозуміти принцип роботи криптобіржі.

Реєстрація на біржі криптовалют

Навіть якщо у вас немає наміру стати професійним трейдером, непогано б почати розумітися на базовому принципі роботи крипторинка. Існують різні нюанси, пов'язані з вибором майданчика та ризиком, які це супроводжує. Спочатку потрібно визначитися, що хочеться отримати від біржі криптовалют – інвестувати чи торгувати? Централізовані біржі працюють як інтернет-сервіси та контролюють особисті кабінети кожного з користувачів. У централізованих бірж є низка зобов'язань перед трейдерами та інвесторами.

На що звертають увагу при виборі:

●       розмір біржі;

●       юрисдикцію;

●       які види монет є.

Децентралізовані біржі можна вважати технічними майданчиками, що працюють на основі блокчейну. Вони просто дають можливість проведення прямих транзакцій між учасниками, не зберігаючи персональних даних та активів.

Процедура реєстрації на біржі

При початковій реєстрації на біржі криптовалют необхідно вибрати мову роботи та валюту. Ці дії займають певний час, але без них не обійтися.

Нюанси реєстрації:

●       зареєструватися можна за допомогою мобільного телефону та електронної пошти;

●       обов'язково вигадують та вводять надійний пароль;

●       на вказаний контакт приходить код активації, його вводять у форму і чекають на кінець реєстрації;

●       без підтвердження особи не обійтися - ці дані засекречені і не розголошуються, однак у такий спосіб біржа запобігає шахрайським діям з боку учасників;

●       після підтвердження облікового запису відкривається доступ до всіх функцій.

Анонімним клієнтам не дозволяється торгувати на біржі криптовалют, поповнювати рахунок чи виводити гроші. На останньому етапі обирають тип роботи: придбання монет за фіатні гроші, торгівля після поповнення криптовалютного рахунку або купівля криптовалюти на біржі.

Депозитування коштів на біржу

Перш ніж торгувати на біржі криптовалют, спочатку необхідно поповнити рахунок. І тому існують різні методи. Якщо вже є цифрові активи на зовнішніх гаманцях криптовалюти, їх можна внести на рахунок і користуватися надалі. Не всі біржі дозволяють поповнювати рахунок фіатом, але такі платформи є. Поповнювати рахунок можна за допомогою банківських карток, банківських переказів через мобільний телефон. Звичайно ж, розмір комісійних відсотків за переказ, ліміти теж різняться. Їх потрібно перевірити ще до того, як підтверджуєш транзакцію. Потім вже буде пізно.

Іноді доводиться вникати у правила роботи десятка бірж, доки знаходиш найвигідніші умови. Коли вибираєш певний спосіб, далі дотримуєшся інструкції, перевіряєш дані та підтверджуєш транзакцію.

Купівля криптовалюти

Коли біржа криптовалют обрана, її надійність перевірена, реєстрація пройдена, можна приступати до купівлі криптовалют. Після вибору розділу Купити криптовалюту здійснюється покупка активу за допомогою онлайн-покупки. Вибирають актив та суму оплати, потім прикріплену картку та проводять угоду.

Деякі різновиди крипти купуються лише за стейблкоїни, тоді спершу купують їх, а потім уже крипту. Не слід забувати встановлювати ціну купівлі криптовалюти, за яку хочеться придбати актив. Як тільки вона знизиться до необхідного рівня, одразу прийде повідомлення. Залишиться пройти ідентифікацію користувача, підтвердити операцію, після чого вона надходить у обробку.

Продаж криптовалюти

Торгівля криптовалютою називається крипто-трейдингом. Щоб продати криптомонети на біржі, необхідно спочатку переказати гроші на свій рахунок. Якщо вони вже там, потрібно вибрати свій варіант криптовалюти для продажу, тим самим гарантується цей курс продавцем. Біржа дає змогу продати будь-яку суму.

Програма-клієнт виконує роль гаманця - вона призначена, щоб з'єднати платіжну мережу та генерацію адреси із секретним ключем. Секретний ключ пов'язує адресу та запис у блокчейні, підтверджує право володіння власника певної кількості монет. Встановлюється ціна продажу криптовалюти, підтверджується бажання завершити операцію та починається її обробка біржею криптовалют.

Виведення коштів з біржі

Щоб вивести фіатні гроші з біржі криптовалют, потрібно вибрати спосіб виведення. Спочатку клієнт заходить у додаток своєї біржі, вибирає свій гаманець криптовалюти. Далі вибирається криптовалюта, яку планується виводити. Натискається Відправити через криптомережу. Вставляється адреса, на яку хочеться вивести кошти. Обов'язково потрібно переконатися, що обрана мережа відповідає мережі платформи, куди виводяться кошти. При неправильному висновку всі кошти втрачаються безповоротно. Далі запроваджується сума виведення.

На екрані відображається сума комісійних відсотків за транзакцію та кінцева сума, яку отримує трейдер. Можна вибрати гаманець, з якого виводяться кошти. Наприкінці заявки на виведення підтверджується операція. Підтверджується переклад двофакторною автентифікацією. Коли операція підтверджується, залишається дочекатися завершення транзакції. У разі виникнення питань необхідно звернутися до служби технічної підтримки.

Ризики та заходи безпеки при купівлі та продажі криптовалют

Ліквідність - найголовніша властивість цифрових активів, яку враховують під час їх купівлі. Саме завдяки їй вдається зрозуміти, як швидко вдасться продати свої цифрові активи за ринковою вартістю. Існує таке поняття, як пастка ліквідності – коли додаткова пропозиція грошей не викликає додаткового зростання попиту в економіці. Пастка ліквідності іноді призводить до лавиноподібного падіння цін, коли попит на цифрові монети різко знижується. Слід стежити за ліквідністю і враховувати її під час угод. Тоді вдасться уникнути зайвих збитків.

Шахраї шукають різні способи обдурити довірливих людей. Операції з криптовалютою не є винятком. Працюючи з криптовалютой стикаєшся з тим, що виникає багато ризиків. Кібербезпека не на достатньому рівні і не може повністю на 100% захистити трейдерів, інших учасників крипторинка. Щоб не постраждати від дій шахраїв, потрібно встановлювати ліцензійний антивірус на свій комп'ютер, не заходити на сумнівні сайти, уникати непопулярних бірж та обмінників з сумнівною репутацією. Також не слід нікому повідомляти паролі від гаманців криптовалюти.

Дуже важливо знати досконало процес купівлі та продажу криптовалюти на українських біржах, а також які засоби безпеки при цьому застосовують. На території України діє кілька перевірених криптобірж, яким можна довірити свої віртуальні гроші.

 

 

 

 

Другие записи автора