Про ціни, повістки та безкоштовні: книги які зміни чекають нас у липні | ZI.ua
Акция закончилась

Які зміни чекають на мешканців Костянтинівської громади у липні

3 липня 2024, 12:06 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 3564
Поділитися:
Які зміни чекають на мешканців Костянтинівської громади у липні
Фото из открытых источников

У липні на мешканців Костянтинівки як і інших українців чекає низка змін: підвищення цін на пальне, відправлення повісток поштою та безкоштовні книги.

На що можуть зрости ціни?

4 червня 2024 року Верховна Рада схвалила за основу проект закону* щодо підвищення ставок акцизного податку на паливо до чинного в Євросоюзі рівня.

Підвищення акцизів планують поступово проводити протягом п'яти років. Загальне зростання становитиме від 34% до 136% від нинішнього рівня та залежатиме від типу пального.

Автори законопроекту вважають, що завдяки таким змінам держбюджет у другому півріччі додатково отримуватиме 1,6 млрд грн щомісяця.

Тому нам слід готуватись до зростання цін на пальне вже з початку липня. Фахівці прогнозують подорожчання бензину на 1,5 грн. за літр, дизпалива – на 2 грн. за літр.

Оскільки витрати на паливо є складовою формування вартості всіх товарів, слід очікувати також підвищення цін на полицях магазинів.

Однак якщо згаданий законопроект не буде прийнятий загалом і підписаний Президентом, дія його положень буде перенесена на пізніші терміни.

Коли повістки надсилатимуть поштою?

16 липня завершується термін для уточнення військово-облікових даних військовозобов'язаними, призовниками та резервістами. Отже, зміниться спосіб вручення повісток. Досі їх вручали лише особисто.

Повiстка вважалася вручениою, якщо людина поставила підпис. Після 16 липня ТЦК зможуть надсилати повістки поштою рекомендованим листом. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

Він підкреслив, що навіть якщо людина відмовилася отримати рекомендований лист і запевнила цей підпис, вважається, що повістку вручено. Якщо адресата був дома фізично, запуститься механізм адміністративного правопорушення.

Дмитро Лазуткін додав, що QR-код (кюар-код), який у червні з'явився у додатку «Резерв+», можна демонструвати на вимогу представників ТЦК, поліції та прикордонної служби. Надсилання повісток через цю програму не передбачено.

Хто зможе безкоштовно придбати книжки?

У червні президент підписав закон, який передбачає надання державної допомоги на придбання книг.
Т
З 1 липня громадяни, які досягли 18-річного віку (з 1 січня поточного року), мають право отримати відповідний сертифікат. Послуга стане доступною у додатку «Дія»

Йдеться про суму приблизно 900 грн, за яку можна буде купити друковані, електронні, аудіокниги, а також видання для людей з порушеннями зору.

Ініціативу прокоментувала на своїй сторінці у Фейсбуці директор Українського інституту книги Олександра Коваль:

- Залишилися формальності: постанова КМУ, яка визначає порядок надання допомоги. І тоді 370 млн грн, виділених у бюджеті на цю програму, мають шанси з карток 18-річних щасливчиків, які отримають книги українською мовою на власний вибір, поповнити рахунки українських видавців. Вони за ці кошти видадуть додатково 1,5 – 2 мільйони екземплярів.



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ