Нові виплати, ціни на комуналку: Які зміни чекають на нас у червні | ZI.ua
Акция закончилась

Які зміни чекають на мешканців Костянтинівської громади у червні

28 травня 2024, 11:39 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 5748
Поділитися:
Які зміни чекають на мешканців Костянтинівської громади у червні
Фото из открытых источников

Перший місяць літа принесе чимало змін у соціальній сфері.

Доплата працюючим пенсіонерам

Найприємніше – це те, що пенсіонери, що працюють, отримають збільшену пенсію і доплату різниці за квітень-травень. Перерахунок провели автоматично для тих. хто на 1 березня відпрацював понад 24 місяці після виходу на пенсію або її останнього перерахунку. Розмір збільшення пенсії залежить від тривалості страхового стажу, розміру пенсії та зарплати.

Нові виплати переселенцям

Уряд обіцяє у червні запровадити субсидію на оренду житла для ВПО. Розмір цієї держдопомоги залежатиме від кількості осіб у складі сім'ї, яка орендує житло.

Враховуватимуться також доходи та здатність оплачувати рахунки за оренду самостійно. Чим нижчі доходи, тим вищим буде розмір субсидії. Враховуватимуть також рівень середніх цін на оренду житла у регіоні.

Комуналка

Неприємна звістка, особливо для сумлінних платників, це те, що з 1 червня можливе підвищення тарифу на електроенергію для населення. Про це говорять чиновники та експерти.

За словами голови Держенергонагляду Руслана Слободяна, перегляд тарифу на електроенергію може бути одним із кроків залучення додаткових коштів на відновлення енергосистеми.

Поки що важко сказати, на скільки відсотків збільшиться тариф, але Слободян запевняє, що це підвищення не буде шоковим для споживачів. До того ж знову введуть диференційовану оплату, як було до червня 2023 року, тобто при витраті до 250 кВт – один тариф, при більшій витраті – інший.

Тим часом експерти прогнозують, що тариф може зрости у півтора-два рази. Ймовірно, побутові споживачі платитимуть від 3,50 до 5 грн. за кіловат.

Колишній тариф з 1 червня 2023 року зріс на 57% до 2,64 гри за кіловат. Ця ставка була розрахована до 31 грудня 2023 року включно, проте Кабіїн продовжив її дію до 31 травня 2024 року.

Тариф на газопостачання залишається без змін. Так, для більшості домогосподарств, які обслуговує компанія «Нафтогаз України», кубометр газу до 30 квітня 2025 року коштуватиме, як і раніше, 7,96 грн.

Оплата за централізоване водопостачання та водовідведення для побутових споживачів залишається без змін. Але з огляду на те, що з 1 червня зросли тарифи на воду для небутових споживачів (організацій), то, як припускають експерти, до кінця року він може підвищитися і для населення.

Виплати військовим

Уряд оновив розміри фінансового забезпечення військовослужбовців. З червня змінилися такі виплати:

пораненим, які можуть виконувати обов'язки – 20 100 грн;
додаткова винагорода інструкторам навчальних центрів –15– 30 тис. грн;

винагорода курсантам за особливості навчання під час воєнного стану (особливого періоду) – 2 350 грн;
збереження грошового забезпечення у разі полону чи зникнення безвісти – 100 тис. грн.

Ціни

Ну і, швидше за все, у червні підвищуватимуться ціни на овочі борщового набору. Їхні запаси вже закачуються, а овочі цього року ще не дозріли. Крім, звичайно, ранніх огірків та помідорів, вартість яких продовжить знижуватися. Так кажуть приватні підприємці, які торгують овочами.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ