Без права на пенсію: які виплати належать українцям без достатньої кількості ста | ZI.ua
Акция закончилась

Які виплати належать мешканцям Костянтинівки за нестачі страхового стажу

8 липня 2024, 13:21 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Добропілля, Лиман 2232
Поділитися:
Які виплати належать мешканцям Костянтинівки за нестачі страхового стажу
Фото из открытых источников

Ларисі із Первомайського у серпні виповнюється 60 років, але вона не зможе оформити пенсію за віком, оскільки не має 31 року страхового стажу.

За словами жінки, вона відпрацювала на заводі скловиробів понад 30 років, але останнім часом роботодавець не сплачував за неї єдиного соціального внеску.

Лариса дізналася про це надто пізно, коли вже нічого не можна було зробити. Можна, звичайно, докупити відсутні два роки страхового стажу, але де їй взяти понад 40 тис. грн? Їй поки що по можливості допомагає син, але в нього своя сім'я та діти, яких він має утримувати.

Єдина можливість для Лариси виправити своє фінансове становище – це після 60 років оформити соціальну допомогу для людей пенсійного віку (ДСД). Про це повідомляється на сайті «Дія», пише «На пенсії»

Для отримання такої допомоги потрібно звернутися до УСВП із пакетом документів:

заявою згідно з формою, затвердженою Мінсоцполітики;
паспортом громадянина України;
ідентифікаційним кодом;

довідкою про наявний трудовий стаж, видану органами Пенсійного фонду України;
декларацією про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги;

копією рішення про призначення опікуна (для особи, визнаної недієздатною);
інформацією про склад сім'ї особи, яка звернулася за призначенням тимчасової допомоги, яка вказується у декларації про доходи та майновий стан.

Розмір таких виплат становить різницю між прожитковим мінімумом для непрацездатних (2024 року — 2 361 грн), та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Але не більше ніж 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3 028 грн).

Соціальна допомога надається на шість місяців, після чого потрібно звертатися із заявою про її продовження знову. Однак у період воєнного часу така допомога продовжується автоматично


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ