Мінімальні розміри пенсій чорнобильців у 2024 році | ZI.ua
Акция закончилась

Які виплати гарантує держава цього року чорнобильцям Костянтинівки

26 квітня 2024, 12:08 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 1083
Поділитися:
Які виплати гарантує держава цього року чорнобильцям Костянтинівки
Фото из открытых источников

Сьогодні, 26 квітня, в Україні відзначається Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Або, як його ще називають День чорнобильської трагедії.

Зміни у пенсійному законодавстві відбуваються постійно, тому й у 2024 році розміри пенсій для багатьох чорнобильців змінились.

Здебільшого йтиметься про громадян, які мають групу інвалідності, пов'язану з аварією на ЧАЕС. Так склалося, що саме їм законодавці передбачили більше пільг.

А от для тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії, жив чи працював у зоні відчуження, але не отримав групи інвалідності, призначають пенсію на загальних підставах. Єдина можлива пільга у цьому випадку – зниження пенсійного віку.

Мінімальна пенсія з інвалідності

Сьогодні розмір мінімальної пенсії з інвалідності прописаний у ст. 54 ЗУ «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Після низки змін у законі та кількох етапів індексації на сьогоднішній день вони визначені в такий спосіб:

для І групи – 8 839,20 грн; для ІІ групи – 7 071,36 грн та для ІІІ групи – 5 450,84 грн.

Відповідно до закону, у всіх випадках розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими за зазначені розміри.

Паралельно існує норма щодо мінімальної пенсійної виплати з інвалідності для ліквідаторів. Це передбачено заключними положеннями ЗУ №1584-IX*.

Норма передбачає, що розмір пенсії ліквідаторів з усіма надбавками не може бути меншим за 100%, 80% та 60% розміру середньої зарплати в Україні за попередній рік для осіб з інвалідністю І, ІІ та ІІІ груп відповідно.

Середня зарплата по Україні, з якою сплачено страхові внески та враховується для обчислення пенсії, за 2023 рік становила 14 308,46 грн. Цей показник оприлюднено у лютому та згідно із законом з 1 березня проведено автоматичний перерахунок цих розмірів.

Отже, мінімальна пенсія з інвалідності для ліквідаторів складає: для І групи – 14308,46 грн; для ІІ групи – 11 446,77 грн та для ІІІ групи – 8 585,08 грн.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ