Євростандарт для класифікації яєць вводять в Україні | ZI.ua
Акция закончилась

Єврояйця: Яйця в Україні класифікуватимуть за європейськими стандартами

30 січня 2023, 19:01 | Бізнес 1935
Поділитися:
Єврояйця: Яйця в Україні класифікуватимуть за європейськими стандартами

В Україні змінять вимоги до курячих яєць: поділять на класи та вагу. Таким чином вони будуть приведені у відповідність із вимогами законодавства Європейського Союзу. Про це йдеться у проекті наказу Міністерства аграрної політики України.

Згідно з пропозицією відомства, яйця курячі будуть поділені на два класи: «А» та «В». Яйця класу «А» мають бути чистими, шкарлупка непошкодженою, жовток — малорухливий, без чітких контурів. Мають бути відсутні сторонні запахи.

Яйця А-класу поділять за вагою:

XL (дуже великі) — вага таких яєць становитиме 73 г і більше;

L (великі) — вага має бути 63 г і більше, але менше ніж 73 г;

М (середні) — вага становитиме 53 г і більше, проте менш як 63 г;

S (малі) — вага таких яєць менша ніж 53 г.

Документ передбачає: сортування яєць за їх якістю та за вагою; штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць. У відомстві розповіли, що документ розробили з урахуванням рекомендацій та директив Євросоюзу.

За словами експертів, виробництво яєць опинилося в нетипових умовах, зокрема, через перебої в енергопостачанні. Останнє серйозно порушує технологічні процеси. Резервні джерела живлення підвищують собівартість виробництва продукції, збільшуючи ризики втрати поголів’я птиці через можливі збої у їхній роботі. Основним негативним чинником, який впливає на птахівництво, є війна.

У першому кварталі поточного року стабілізація виробництва та сезонність можуть призвести до коливання цін на яйця. Приблизно з квітня яйця можуть почати дешевшати — вартість може впасти на 25-35%.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі