Угорщини доведеться ділитися європейською допомогою з Україною | ZI.ua
Акция закончилась

Європейські мільярди чекають Україну

7 грудня 2022, 12:07 | Офіційно 3183
Поділитися:
Європейські мільярди чекають Україну

Намагаючись розблокувати для себе кошти ЄС, уряд Угорщини наклав вето на пропозицію про надання 18 мільярдів євро Україні. Єврокомісія шукає різні способи все одно виділити цю допомогу.

Угорщина заблокувала надання допомоги нашій державі в ході зустрічі міністрів фінансів ЄС в Брюсселі 6 грудня. Ця допомога призначена для підтримки України в умовах війни і скороченою економіки.

Уряд Угорщини заявив, що він не підтримує положення, яке дозволило б ЄС продовжити фінансову допомогу. Оскільки для прийняття пропозиції потрібно одностайність, пакет на 18 мільярдів євро заблокований.

Уряд Орбана блокує фінансову допомогу Україні і директиву ЄС щодо впровадження глобальної ефективної мінімальної ставки корпоративного податку. Так він намагається змусити Євросоюз виділити гроші для Венгріі. Еврокоміссія неодноразово пропонувала заморозити гроші ЄС для Угорщини, поки її уряд не введе ряд реформ в галузі управління та верховенства права.

– Дозвольте мені ясно сказати одне. Я бачу макрофінансову підтримку України, національний план відновлення Угорщини та директиву як єдиний пакет, – зазначив міністр фінансів Чехії Збінек Станжура.

Єврокомісія шукає способи, як надати Україні допомогу, яка не потребує схвалення уряду Угорщини.

– Україна є країною в стані війни, і вона відчайдушно потребує нашої підтримки, і ми просто не можемо дозволити одній державі-члену затримувати і зірвати цю фінансову підтримку. Ми повинні це зробити так чи інакше, і ми це зробимо, – заявив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

При попередніх спробах досягти консенсусу з макрофінансової допомоги країни-члени ЄС зазнавали труднощів з узгодженням способу її здійснення. З 9 мільярдів євро, запропонованих в травні цього року, змогли погодити всього 6. Решта перемістили в пропозицію на 18 мільярдів євро на 2023 рік.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі