Від 20 до 50% пенсії можуть стягнути з різних причин | ZI.ua
Акция закончилась

В яких випадку з українців можуть утримати від 20 до 50 відсотків з пенсіїпенсії

3 жовтня 2023, 20:07 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 6465
Поділитися:
В яких випадку з українців можуть утримати від 20 до 50 відсотків з пенсіїпенсії
Фото из открытых источников

Згідно ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і «Про виконавче провадження», з пенсіонерів можуть утримувати від 20 до 50% пенсії. У Пенсійному фонді нагадали, кого це може торкнутися.

Через що можуть урізати пенсію

судові рішення, постанови і вироки (з майнових стягнень);
виконавчі написи нотаріусів;
інші рішення і постанови, виконання яких проводиться аналогічно виконанню судових рішень.

Якщо пенсіонер вчасно не сплатив кредит, аліменти, штраф за порушення ПДР і т.д., то ПФУ на підставі рішення виконавчої служби має право списувати заборгованість з пенсії до повного погашення.

Але слід зазначити, що таке стягнення з пенсійних виплат буде застосовано тільки в тому випадку, якщо у боржника немає ніяких коштів на рахунках в банках. Або у нього немає майна, достатнього для покриття боргів в повному обсязі.

З пенсії можуть бути відраховані 50 або 20% її суми, все залежить від виду стягнень.

Не більше 50% розміру пенсії можуть стягнути на виплату аліментів, на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій.

На відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я. А також - в зв'язку зі смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

Не більше 20% з пенсії заберуть — за іншими видами стягнень.

Про відкриття виконавчого провадження виконавець зобов'язаний повідомити як стягувачеві, так і боржнику. Це робиться шляхом направлення рекомендованим листом постанови про відкриття виконавчого провадження.

При цьому згода боржника на звернення стягнення на його пенсію не має ніякого юридичного значення. Адже рішення судів у разі їх невиконання боржником виконуються в примусовому порядку.

Найпоширеніша причина для стягнення пенсії.

Однією з найпоширеніших причин стягнення частини пенсії є те, що пенсіонер вийшов на пенсію і продовжує працювати, а в ПФУ про це не повідомив. Виниклу переплату доведеться повернути. Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки і підвищення.

Для працюючих пенсіонерів не передбачений перерахунок пенсії в разі збільшення розміру прожиткового мінімуму і доплата за наднормативний страховий стаж.

Так що, якщо пенсіонер не повідомив про своє працевлаштування, і його пенсію проіндексували, то з такої пенсії буде проведено відрахування на суму підвищення.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ