Чи будуть українці переводити годинник на зимовий час | ZI.ua
Акция закончилась

В уряді остаточно визначилися, чи буде Україна переходити на «зимовий час»

27 жовтня 2023, 16:03 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 3060
Поділитися:
В уряді остаточно визначилися, чи буде Україна переходити на «зимовий час»
Фото из открытых источников

В уряді остаточно визначилися, чи буде Україна переходити на «зимовий час» Двічі на рік українці переводять годинник: на літній час і на зимовий.

Літній час починається в останній тиждень березня, і тоді стрілки переводять на одну годину вперед. Зимовий час починається в останні вихідні жовтня, і стрілки переводять на годину назад.

Щорічно депутати обговорюють цю тему, мовляв, від цієї практики потрібно відходити. Слід залишити якийсь один час і відмовитися від цих постійних переходів остаточно. Проблема лише в тому, що нардепи ніяк не можуть визначитися, який час залишити - зимовий або літній.

Так як однозначного рішення прийнято не було, то цієї неділі, а саме о 4 годині ранку, стрілку годинника потрібно знову переводити на годину назад. А смартфони і всілякі електронні пристрої зроблять це самостійно.

Депутат від партії «Слуга народу» Галина Третьякова підкреслила, що в цьому році стрілки годинника вже могли і не переводити. Багато ініціатори подібного рішення аргументували це тим, що так можна було б заощадити електроенергію.

А з перекладом стрілок назад її будуть використовувати десь на 13% більше. Однак достатньої кількості голосів, які підтримали б цю ініціативу, не було, тому все залишається як і раніше.

Як сприймає це організм

Вчені багато вивчали, як саме перехід на літній і зимовий час впливає на організм. Деякий збій біоритмів є, однак саме осінній перехід він більш щадний.

І навіть корисний, адже у людей з'являється додаткова година для сну. Більш того, деякі вчені відзначають, що подібний перехід навіть зменшує ризик інсультів і інфарктів у цей період.

На жаль, такого ж не скажеш про перехід на літній час, який навпаки провокує додатковий стрес. Тому якщо і відмовлятися від перекладу стрілок, краще залишити їх на зимовому часу.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ