З 1 жовтня в Україні запрацюють нові штрафи | ZI.ua
Акция закончилась

В Україні повертається довоєнна система штрафів: Кому загрожує у Костянтинівці

29 серпня 2023, 14:35 | Бізнес | Костянтинівка 8892
Поділитися:
В Україні повертається довоєнна система штрафів: Кому загрожує у Костянтинівці
Фото из открытых источников

Війна триває вже півтора року і, відповідно, поступово скасовуються різні пільги. Стосуються вони різних сфер діяльності, але особливо посилилися вимоги для підприємців.

Більше не працює пільгова система оподаткування, а з 1 жовтня повертаються перевірки по роботі з касовими апаратами. Відповідно, повертається і довоєнна система штрафів. Про це розповіли в Податковій службі України

Мова про обов'язок підприємців працювати з касовими апаратами йде в законі, який цей обов'язок регулює. Під час війни вимоги були пом'якшені, і розмір штрафів зменшений, проте зараз все повертається назад.

Слід зазначити, що маються на увазі так звані програмні РРО, які є безкоштовними, і їх розробила Податкова служба України. Їх можна встановлювати на будь-який аксесуар: ноутбук, смартфон або планшет і використовувати в роботі. Чи не виконуючим цю закону доведеться заплатити чималий штраф.

Розміри штрафів будуть розраховуватися наступним чином:

Первинне порушення буде каратися штрафом в розмірі 25% від всієї вартості товарів і послуг, проданих з порушенням цієї норми. При повторному правопорушенні розмір штрафу збільшується до 50%.

Це все одно набагато менше, ніж було до війни, а тоді штрафи становили 100 і 150% відповідно. Відразу такі цифри встановити неможливо, проте в ГСУ відзначають, що до них поступово повернуться.

Але якщо підприємець скоїв правопорушення в період з 1 января.2022 р по 30 вересня 2023 року, то йому штраф не будуть виписувати. Виняток – підакцизні товари, підприємці, які займаються купівлею і продажем іноземної валюти, і компанії, діяльність яких відноситься до категорії «Азартні ігри».


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ