Виробництво «самогону» легалізували в Україні | ZI.ua
Акция закончилась

В Україні легалізували виробництво «самогону»

27 листопада 2023, 14:38 | Бізнес 3015
Поділитися:
В Україні легалізували виробництво «самогону»

Робота в правовому полі малих виробників міцних крафтових напоїв — це до 1 000 нових робочих місць і мінімум €5 000 000 інвестицій у обладнання, будівництво та сировину, вважають в Асоціації крафтових дистилерів України, пише thepage.ua.

Також за підрахунками Асоціації за 1 рік узаконені виробники можуть вийти на такі показники:

Кількість вироблених пляшок (0,5 л) — 2 520 000 шт.

Валова виручка — 1 008 000 000 грн

ПДВ — 168 000 000 грн

Акциз — 67 190 000 грн

Податок на прибуток (20%) — 36 290 000 грн

Саме тому Асоціація останні три роки активно відстоювала право крафтовиків на легальну роботу. Про важливість узаконення діяльності малих виробників ішлося під час прес-конференції, що відбулася в Києві в день набуття чинності Закону № 3193-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва».

Новий закон спрощує життя крафтярам

Важливою подією експерти називають введення в дію закону про географічні назви спиртних напоїв, оскільки він розмежував поняття «спиртний напій» і «спиртовий дистилят». А ще дав можливість визначити 44 категорії спиртних напоїв відповідно до європейського законодавства та створити єдині принципи отримання ліцензій, реєстрації місць зберігання, звітності, поводження з відходами тощо.

Законодавчі нововведення дозволяють крафтовому виробнику спиртового дистиляту не проходити складну атестацію, щоб отримати ліцензію. Малим виробникам потрібно тільки підготувати декларації відповідності матеріально-технічної бази та надати документи до Держпродспоживслужби.

Перспективи українського крафту

Також Верховна Рада і Кабінет міністрів вишукують фінансові стимули для розвитку переробки в Україні та створення продуктів із доданою вартістю. Власне, такий потенціал є у крафтового виробництва дистилятів, і щоб правильно та швидко його реалізувати, Асоціація крафтових дистилерів України надає низку послуг:

- допомога в організації ліцензійного виробництва;

- юридична підтримка та супровід;

- дегустаційні конкурси, рейтинги;

- форум, виставки, конференції;

- маркетинг, консалтинг, реклама;

- дослідження та аналіз ринку;

- лобіювання законодавчих ініціатив;

- освітня платформа;

- міжнародні діяльність.

У найближчих планах Асоціації — класифікувати розміри винокурні за продажем готової продукції:

- нано (до 1 000 дал. продажів на рік),

- мікро (до 1 000 - 5 000 дал. продажів на рік),

- макро (до 5 000 - 10 000 дал. продажів на рік).

У Асоціації впевнені – саме маленькі дистилерії є справжніми творчими лабораторіями по відродженню автентичних рецептів та створенню нових українських брендів.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ