На який термін надають відстрочку від призову | ZI.ua
Акция закончилась

У військкоматі повідомили, на який термін можна отримати відстрочку від служби

6 жовтня 2023, 09:30 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 2121
Поділитися:
У військкоматі повідомили, на який термін можна отримати відстрочку від служби
Фото из открытых источников

В Україні триває загальна мобілізація. Представник Полтавського обласного ТЦК майор Роман Істомін розповів, на який термін можна отримати відстрочку від служби в армії.

Він зазначив, що родичі зниклих без вести і загиблих бійців ВСУ не підлягають мобілізації. На відстрочку від служби можуть розраховувати учні ПТУ і студенти очної і дуальної форм навчання. Відстрочка від мобілізації також надається студентам іноземних вузів на дистанційному навчанні.

За словами Істоміна, список осіб з правом на відстрочку займає дві сторінки друкованого тексту. У ньому державні службовці, народні депутати, співробітники військових частин, працівники органів управління, СБУ, Нацгвардії, розвідки, ГСЧ, податківці. А також працівники, заброньовані підприємствами, організаціями, установами та державними органами.

Мобілізація не передбачена для осіб з інвалідністю, чоловіків, визнаних тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я. Не призовуть викладачів вузів, вчених, вчителів, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки, батьків і опікунів тяжкохворого дитини або дитини з інвалідністю, батьків-одинаків.

Роман Істомін підкреслив, що зазначені чоловіки можуть бути мобілізовані за власним бажанням. Майор висловився про терміни відстрочки від призову в армію.

«Терміни як такі не передбачені. Це на розгляд ТЦК. Якщо, наприклад, відстрочка за станом здоров'я, то, зрозуміло, це буде орієнтовний час, необхідний для того, щоб людина вилікувався.

Якщо відстрочка пов'язана з доглядом за хворим членом сім'ї, зазвичай на півроку, після чого потрібно знову з'явитися в терцентр комплектування для звірки даних. Студенти очної форми отримують відстрочку до завершення навчання, але часто — до закінчення навчального року, адже може статися так, що кого-то .отчіслять», - уточнив Істомін.

Представник Полтавського обласного ТЦК зазначив, що повістки практично не видають чоловікам 58-59 років, тому що в цьому мало сенсу. Їх потрібно буде демобілізувати через півроку-рік після мобілізації. При цьому багато хто з них вже не можуть служити за станом здоров'я.

«Потрібні всі спеціальності. А оскільки зараз в більшості своїй мобілізуються громадяни, які не мають досвіду строкової служби, то вони в навчальних центрах освоюють військові спеціальності з нуля. Найпоширеніша спеціальність в ВСУ, очевидно, стрілок. Тому, думаю, можна сказати, що вона є найбільш затребуваною», - цитує Істоміна «Телеграф».


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ