Уряд попереджає українців про зростання цін на продукти: є час зробити запаси | ZI.ua
Акция закончилась

У Костянтинівці можна запастись недорогими овочами: У Кабміні попереджають про зростання цін

5 серпня 2024, 12:14 | Бізнес | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Слов'янськ 795
Поділитися:
У Костянтинівці можна запастись недорогими овочами: У Кабміні попереджають про зростання цін
Фото - автора

Підвищення тарифів на електроенергію та її дефіцит у деяких регіонах поки що не надто позначилися на зростанні цін на продукти.

У сезон дозрівання овочів ціни на них, наприклад, у Костянтинівці не лише не підвищуються, а й постійно знижуються. А за акціями у супермаркетах знижка на картоплю, буряк, цибулю, моркву та інші овочі можуть становити від 20 до 40%.

Тим часом в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький зазначив, що в Україні зростатимуть ціни на продукти. Вони можуть зрости від 3 до 10 відсотків через дефіцит електроенергії.

За словами чиновника, ціни на продукти зростуть неминуче, оскільки дефіцит електроенергії у тому чи іншому обсязі з настанням холодів повернеться. І підприємствам доведеться коригувати свою роботу з огляду на цей дефіцит.

За оптимістичного сценарію цінники додадуть по 3-5% до тих цифр, які вже є. При песимістичному продукти можуть подорожчати і на 10%.

«10% це такий сценарій найпесимістичніший. За умови, що підприємство більше 12 годин або навіть постійно працюватиме на генераторі» - уточнив чиновник.

За оптимістичного сценарію підприємствам не доведеться використовувати генераторний струм або доведеться його використовувати в мінімальній кількості. Однак і в такому разі ціни на продукти все одно зростуть, до 3-5% приросту слід очікувати на кожному ціннику.

Це пов'язано з тим, що підприємствам доводиться купувати електроенергію за ринковою ціною, а вона дедалі відчутніше зростає. Але попереду у нас серпень, вересень та ще й жовтень, коли в країні продовжується активне збирання врожаю.

Зокрема, садових та овочевих культур. Тобто ринок ці два-три місяці буде завалений овочами та фруктами. І звичайно, виробники будуть змушені знижувати на них ціни, щоб якнайшвидше їх продати.



Завдяки сезонному зниженню цін можна зробити хоч якісь запаси на зиму. Якщо, звісно, є пристосований підвал для зберігання овочів. Але навіть якщо такого приміщення немає, то можна дещо законсервувати, щоб узимку витрати на продукти були хоч трохи меншими.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ