Судячи з опитування костянтинівців, мало хто з них цього року пектиме паски, дорого все, та й настрій не той. І все ж таки знайшлися жінки, які не порушуватимуть багаторічну традицію і в суботу займуться приготуванням пасок. Вони й поділилися з нашими читачами своїми рецептами.
Рецепт від Тамари: не дорого, але смачно
На півлітра літра теплого молока знадобиться 50 г дріжджів, 100 г цукру та півкілограма борошна. Це буде опара. Коли тісто підійде, додаємо 4 збиті з 300 г цукру яйця, досипаємо борошно і знову ставимо підходити.
Хвилин через 20 кладемо до нього 100 г розтопленого вершкового масла зі столовою ложкою розтопленого меду. Мед дозволить зберігати свіжість виробів упродовж кількох днів. На закінчення додаємо 100 г сметани 100 г родзинок, ванілін і добре вимішуємо тісто, періодично змащуючи руки олією.
На все це піде десь 1,5 кг борошна. Якщо випікати в залізних формах, краще викласти їхнє дно промасленим папером. Щоб паски точно не підгоріли, на дно духовки можна поставити посуд з водою.
Рецепт від Марини: сирна
Знадобиться 500 г віджатого та протертого сиру, 2 яйця, 50 г сметани, 100 г вершкового масла, 50 г меду, по 100 г родзинок та подрібнених волоських горіхів, третина чайної ложки солі, ванілін.
До сиру додати сметану, ванілін, яйця, розтерті добела з медом та вершковим маслом, горіхи та родзинки. Все ретельно змішати, щільно укласти у формочки, накрити серветками, зверху покласти гніт і поставити на холод. Паска виходить дуже смачна, тільки з'їсти її бажано протягом одного-двох днів, тому що при тривалому зберіганні навіть у холодильнику вона втрачає смак.
Рецепт глазурі за дві хвилини від Людмили
Ця глазур не тріскається, не обсипається і дуже смачна. Дві столові ложку сухого молока змішати із трьома ложками згущеного молока. Додати одну чайну ложку лимонного соку і глазур готова, можна змащувати нею остиглі паски.
Звісно, 200 г сухого молока сьогодні коштує недешево, а дві ложки ніхто не продасть. Але я його використовую для змащування пиріжків, заварних тістечок, іншої випічки.
Чим фарбувати яйця: поради від Ірини
Для фарбування яєць використовую лише натуральні та зовсім недорогі барвники. Для рожевого кольору 200 буряків дрібно нарізати та 10 хвилин проварити у літрі води. Через годину процідити розчин та зварити в ньому яйця. Можливо, спочатку яйця здадуться коричневими, але коли висохнуть, стануть рожевими.
Щоб яйця були зеленими, беру кропиву, краще суху, але можна свіжу. Прокип'ятити траву дві-три хвилини і дати настоятися дві-три години. Процідити та можна варити яйця.
А щоб вони були яскраво червоними, використовую кору чи гілки вишні. Їх (побільше) відварити ввечері та залишити на ніч. Вранці процідити розчин і відварити яйця.
