На скільки в майбутньому роцi можуть вирости тарифи на газ і світло | ZI.ua
Акция закончилась

Тарифи на газ і світло можуть вирости втричі: ці умови Україні озвучили у США

3 жовтня 2023, 18:01 | ЖКГ | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Слов'янськ, Добропілля 8874
Поділитися:
Тарифи на газ і світло можуть вирости втричі: ці умови Україні озвучили у США
Фото из открытых источников

В Україні з початку війни діє мораторій на підвищення ціни на газ. Її обіцяли не підвищувати як мінімум до кінця воєнного стану і ще 6 місяців після.

Однак уже неодноразово обговорювалися можливості скасувати цю пільгу, адже ринкова ціна газу в кілька разів дорожче, ніж та, яку платить населення.

Що стосується електроенергії, то її вартість вже зросла, і експерти кажуть, що ця тенденція буде продовжуватися ще як мінімум один-два рази у майбутньому році. Але виявляється, подорожчання може статися зовсім скоро і в триразовому розмірі. Така вимога висунули США Україні для «лібералізації тарифів».

Ця інформація вже прозвучала в одному з сюжетів ТСН. Таке, мовляв, умова прописано в Меморандумі з міжнародним валютним фондом (МВФ).

В уряді обіцяють, що тарифи не зростуть, як мінімум до кінця опалювального сезону, проте експерти такої впевненості не мають. Деякі фахівці кажуть, що термін реалізації вимог США може бути розтягнутий максимум на 12 місяців. Після цього тарифи можуть зрости наступним чином:

До кінця 2024 року електроенергія коштуватиме приблизно 5-6 грн за кВт. Газ коштуватиме замість 8 грн мінімум 11-12, але можливо і всі 15 грн за куб. Тарифи на гарячу воду зростуть приблизно на 30-50% (не рахуючи компенсації від державного і місцевих бюджетів).

Експерт Олег Пензин додає, що умова про підвищення тарифів прописано в договорі між Україною і МВФ, однак український уряд до останнього його ігнорувало. Довго ігнорувати це питання не вдасться, і незабаром тарифи зрушаться зі свого місця.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ