Програму з обміну ламп розжарювання на світлодіодні почнуть з великих міст | ZI.ua
Акция закончилась

Стартувала Програма з обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи

30 січня 2023, 16:03 | ЖКГ 2133
Поділитися:
Стартувала Програма з обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи

Сьогодні, 30 січня, офіційно стартувала програма ЄС та Уряду України для населення з обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Так, в рамках програми передбачається заміна до 50 млн ламп розжарювання, що має зекономити державі електроенергії співставно потужності одного блоку середньостатичної атомної електростанції, адже LED-лампи споживають у 8 разів менше електроенергії за звичайні лампи старого зразка.

Про це розповіла Перший Віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко під час прямого ефіру на Національному телемарафоні у ході прес-брифінгу, присвяченому старту програми з обміну ламп.

Як зазначила Юлія Свириденко, Програма триватиме не один місяць, почнуть з великих міст і поступово дійдуть до найменших сіл, яким доставлять лампи до кінця цього місяця чи початку наступного.

Загалом планується, що на кінець лютого повнолітні українці зможуть обміняти у відділеннях Укрпошти до 20 мільйонів ламп.

За даними «Укренерго», до 40% енергії споживається домогосподарствами. При цьому багато українців все ще використовують звичайні лампи розжарювання в побуті. Типова лампа розжарювання споживає 60 Вт на годину, а середня світлодіодна лампа такої ж яскравості споживає 7-8 Вт, забезпечуючи економію електроенергії в середньому у 8 разів.

За оцінками енергетиків, перехід на світлодіодні лампи допоможе споживати на 7-10% менше електроенергії в моменти пікового навантаження.

Щодо механізму Програми, Юлія Свириденко розповіла, що кожен українець, який досяг 18 років, зможе обміняти до 5 старих ламп розжарювання на нові економні LED-лампи у відділеннях «Укрпошти».

Для цього необхідно залишити заявку через застосунок «Дія» та отримавши підтвердження про наявність ламп завітати до Укрпошти. Якщо скористатися застосунком не має можливості, достатньо прийти у відділення Укрпошти, пред'явити паспорт та ідентифікаційний код і обміняти лампи в порядку черги.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі