Сьогодні День Конституції України | ZI.ua
Акция закончилась

Сьогодні 28 річниця ухвалення Конституції України

28 червня 2024, 09:34 | Офіційно 837
Поділитися:
Сьогодні 28 річниця ухвалення Конституції України

На п'ятницю, 28 червня, припадає одне з головних державних свят – День Конституції. 2024 року українці відзначають 28 річницю прийняття головного нормативно-правового акту країни.

28 червня 2024 року мало стати неробочим днем для українців. Однак через воєнний стан уже третій рік вихідні на День Конституції та всі інші свята скасовуються.

Цей день став значним в історії України після здобуття незалежності, оскільки Конституція затвердила основні засади суверенної та демократичної країни:

  • визначила основи взаємодії між суспільством та владою;
  • гарантувала права та свободи людини;
  • закріпила суверенітет держави над усією її територією, яка визнається недоторканною.

Конституційна ніч: як ухвалювали основний закон держави

Через 5 років після проголошення незалежності Україна здобула Конституцію. Це сталося вранці 28 червня 1996 року у залі Верховної ради після 24 години дискусій народних депутатів.

Загалом розробка документа тривала з 1992 року. Для цього було створено конституційну комісію. Проект Конституції понад 15 разів змінювався та доповнювався через суперечки та розбіжності представників різних гілок влади. До остаточного ухвалення у другому читанні документ містив 6 тисяч правок.

Найбільші дискусії викликали питання щодо затвердження державних символів, мови, статусу Криму. Частина нардепів спочатку відмовлялася узгоджувати тризуб та синьо-жовтий прапор. Інші парламентарі вважали, що Крим має стати однією із областей країни, а не автономною республікою.

Також виникли складнощі з мовним питанням, зокрема за статусом російської. У результаті українську мову визнали єдиною державною, а іншим мовам нацменшин гарантували захист та розвиток.

Друге читання за проектом Конституції почалося в Раді 27 червня о 9-й ранку і перетворилося на справжній марафон, який отримав назву "конституційна ніч". Нардепи працювали безперервно майже добу. Усі статті із трибуни парламенту зачитував депутат Михайло Сирота.


Фото: Михайло Сирота та народні депутати у Раді після ухвалення Конституції (rada.gov.ua)

Саме він очолював конституційну комісію. Сирота зазначав, що боротьба за Конституцію була дуже стомлюючою, і були моменти, коли здавалося, що все висить на волосині, і незалежної України не буде.

"Ішла боротьба за те, чи буде українська держава, чи йтиме вона тим курсом, яким йде весь розвинений світ?… 27 червня, коли ми зайшли о дев'ятій годині до Верховної Ради, ми розуміли, що чи ми, не виходячи з Верховної ради, завершимо ухвалення Конституції, чи що в Україні не буде Конституції", – згадував він.

Все ж таки о 9:20 28 червня 315 голосами депутатів основний закон держави було прийнято.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ