Передноворічний марафон вчинили Шахраї на Донеччині | ZI.ua
Акция закончилась

Шахраї на Донеччині вчинили передноворічний марафон

2 січня 2024, 14:02 | Кримінал | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Слов'янськ, Лиман 3978
Поділитися:
Шахраї на Донеччині вчинили передноворічний марафон

За останній тиждень минулого року понад 800 тисяч гривень через свою необачність втратили мешканці Краматорська, Лиману, Костянтинівки, Дружківки та Слов'янська. При цьому аферисти користувались давно відомими схемами: продаж неіснуючих автомобілів та товарів, «банківські операції», «вигідні» пропозиції роботи та заробітку. Про це повідомило Краматорське районне управління поліції Донецької області.

Найбільш великі збитки зазнали заявники, що намагались дистанційно придбати автомобілі. Троє чоловіків звернулись до поліції Дружківки та Лиману, розповівши, як переказали гроші за транспортні засоби – 140, 170 та 90 тисяч гривень. В останньому випадку потерпілий відсилав кошти частками й вирішив зупинитись на середині оговореної суми. При цьому аферисти погрожували штрафами та іншими неприємностями, але більш нічого не отримали.

У Краматорську жінка перевела понад 10 тисяч гривень невідомій особі за оренду житла, яке згодом виявилось неіснуючим.

Окремо можна виділити такі способи, як використання фішингових сайтів та посилань у месенджерах з соцмережами. 43-річна краматорчанка отримала повідомлення про посилку, що поспішає до неї (хоча й нічого не замовляла), ввела дані своєї банківської картки – у результаті у неї списали 50 тисяч гривень. Таку ж суму втратила 22-річна заявниця з Костянтинівки, що залишила всі «необхідні» дані за об'явою про роботу та легкий заробіток.

Також у Слов'янську був зареєстрований випадок «купівлі» товарів зі сплатою 175 тисяч гривень наперед, що завершилось черговою заявою до поліції. У Лимані двоє чоловіків повірили, що спілкуються з банківськими працівниками, повідомили дані своїх рахунків та втратили на двох близько 140 тисяч гривень.

Нагадуємо, всі подібні випадки є наслідком безпечності самих потерпілих. Поліцією розпочаті досудові розслідування за кожним з означених фактів, але головний спосіб протистояти шахраям – це не погоджуватись на їх схеми та маніпуляції, не переказувати кошти за товари, яких ще не отримали, а також не повідомляти незнайомим особами свої дані.



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ