Скільки держава планує витратити на сприяння зайнятості та безбар’єрності на ринку | ZI.ua
Акция закончилась

На сприяння зайнятості та безбар’єрності на ринку праці витратять мільярди

29 березня 2023, 20:08 | Бізнес 1569
Поділитися:
На сприяння зайнятості та безбар’єрності на ринку праці витратять мільярди

Для українських ветеранів та людей з інвалідністю має відбутися психологічна адаптація та подальша інтеграція у цивільне життя. Для сприяння безбар’єрності на ринку праці та забезпечення роботою українців із вразливих верств населення Уряд у 2023 році планує спрямувати 3,6 млрд грн, у тому числі 558 млн грн – на навчання і перенавчання.

Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки Юлія Свириденко під час заходу «Бізнес без бар’єрів» за підтримки першої леді України Олени Зеленської, який відбувся за участю представників Уряду та провідних українських компаній.

«З одного боку – в Україні на сьогодні налічується 2,8 млн безробітних, з другого боку – у кожної компанії є нестача кадрів з необхідною кваліфікацією. Наше завдання – подолати бар’єри, як кваліфікаційні, так і фізичні, щоб адаптувати до роботи всіх, хто хоче і може працювати. Держава пропонує програми заохочення роботодавців до працевлаштування через компенсацію їм частини заробітної плати чи ЄСВ, перенавчання безробітних за рахунок держави, а також надання грантів від держави на відкриття власної справи. Важливо, щоб ми здійснювали правильні тактичні кроки задля того, щоб бізнес працював і люди мали доступ до ринку праці», - зауважила Юлія Свириденко.

Так, Уряд передбачає збільшити розмір компенсації роботодавцю за працевлаштування особи з інвалідністю від 1 до 2 мінімальних зарплат плюс Єдиний соціальний внесок та збільшити термін виплат до 1 року – від 10 895 до 14 527 грн. Також планується збільшити розмір компенсації роботодавцям за працевлаштування кожного учасника бойових дій до 2 мінімальних зарплат плюс ЄСВ протягом року – до 16 348 грн. Тривалість виплат збільшиться до 1 року.

Крім того, держава планує покривати витрати роботодавців на обладнання робочих місць для осіб з інвалідністю та влаштування безбар’єрного робочого простору (влаштування пандусів, розширення дверей тощо).

Юлія Свириденко розповіла, що у квітні стартує низка грантових програм, якими зможуть скористатися ветерани війни та члени їхніх сімей. Зокрема, учасник бойових дій, чоловік або дружина учасника бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни зможуть отримати фінансову підтримку від держави на відкриття власної справи – 250 тис. грн, 500 тис. грн, 1 млн грн залежно від грантової програми.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі