Кого з українських чоловіків будуть мобілізувати з-за кордону | ZI.ua
Акция закончилась

Мобілізація з-за кордону: кого з чоловіків-українців це стосується

22 січня 2023, 17:13 | Офіційно 7749
Поділитися:
Мобілізація з-за кордону: кого з чоловіків-українців це стосується

Уряд затвердив правила військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Нові правила вже викликали неабиякий резонанс серед суспільства. Саме пункт постанови № 1487 щодо військового обліку за кордоном набув найбільшого резонансу серед українців, що через російську агресію опинилися за межами країни, пише 24 Канал.

Військовий облік за кордоном

Точної кількості наразі нема, але мовиться приблизно про 7 – 8 мільйонів людей. Більшість з них – жінки, діти та літні люди, проте, серед біженців є й чимало чоловіків призовного віку.

Чимало громадян України працювали за кордоном і до 24 лютого. До 2023 року вони фактично були в такий собі «сірій зоні». Постанова Кабміну № 1487 намагається розв'язати й це питання.

Військовий облік серед українців за кордоном вестимуть дипломатичні відомства, вони будуть також «сприяти поверненню» військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації.

Як саме відбуватиметься цей процес – наразі невідомо, відповідний механізм у постанові Кабміну не прописаний. Журналісти окремо звернулися за коментарем до МЗС щодо того, як буде діяти цей військовий облік у дипустановах. Наразі відповіді нема.

Як він буде відбуватися

Якщо громадяни, які перебувають за кордоном досягли призовного віку і не мають відстрочки, або не звільнені від призову на строкову військову службу, закордонні дипломатичні установи України мають повідомляти їм про початок чергового призову громадян України на строкову службу.

Протягом 7 днів після того, як громадянин України стає на консульський облік за кордоном (або знімається з нього) дипустанова має повідомити про призовника, військовозобов'язаного або резервіста відповідним районним або міським ТЦК і СП, органам СБУ або підрозділам Служби зовнішньої розвідки України (за місцем їхнього перебування на військовому обліку).

Дипустанови мають вести списки призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку і стоять на військовому обліку. Такі списки дипломати зберігатимуть протягом 5 років (у формі зазначаються особисті дані, адреса проживання за кордоном, дата взяття на консульський облік чи зняття з нього та орган в Україні, в якому громадянин перебуває на військовому обліку).


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі