Через які помилки в трудовій книжці можна втратити частину стажу | ZI.ua
Акция закончилась

Майбутнім пенсіонерам Костянтинівки слід перевірити трудові книжки: У чому причина

18 березня 2024, 13:21 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 2292
Поділитися:
Майбутнім пенсіонерам Костянтинівки слід перевірити трудові книжки: У чому причина
Фото из открытых источников

Цього року в Україні для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати щонайменше 31 рік стажу. Але трапляються випадки, коли людина за наявності стажу може втратити її частину і залишитися без пенсії через помилки у трудовій книжці.

Про те, які помилки в оформленні трудової книжки можуть призвести до відмови у нарахуванні стажу та як їх виправити, розповіли у Пенсійному фонді.

Стаж від 1 січня 2004 року підтверджується даними про сплату страхових внесків. А ось стаж до цієї дати, як і раніше, — даними трудової книжки та іншими паперовими документами.

Якщо у трудовий допущена помилка, це може стати причиною втрати частини стажу.

У ПФУ радять обов'язково звернути увагу на такі речі.

Коли людина прийнята на роботу, то має бути відповідний запис (дата, назва посади, назва організації чи підприємства, номер та дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ФІО), друк).

Якщо відбувалися зміни у назві підприємства чи його реорганізації, то про це також має бути запис.

У трудовій книжці не повинно бути «повідомлень» іншим чорнилом до попередніх записів про прийняття чи звільнення. Таке «повідомлення» важливо правильно оформити окремим записом.
Запис має бути засвідчений належним чином – «доданої інформації вірити», друк та підпис уповноваженої особи.

При зміні прізвища важливо вказати назву документа, згідно з яким відбувається зміна, а також вказати, ким і коли його видано.

Щодо виправлення помилок у трудовій книжці, то робити це можуть лише роботодавці, які власне такі неточні записи й припустилися.

Також із 2021 року в Україні з'явилася електронна трудова книжка. Щоб у ПФУ було заздалегідь весь стаж людини, роботодавці надсилають до Пенсійного фонду скановані копії трудових книжок своїх працівників.

Якщо людина не працює, копії своїх паперових документів про стаж може завантажити самостійно на портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Також у ПФУ зазначили, що рішення про зарахування стажу на підставі паперових чи відсканованих документів все одно ухвалює посадова особа, тобто працівник ПФУ, а не комп'ютер.

Тут все залежить і від того, як зроблено записи, і від того, наскільки прискіпливим буде конкретний працівник. Хоча будь-яке рішення державного органу завжди можна оскаржити у вищій інстанції чи судовому порядку.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ