Які періоди вимушеного безробіття можуть зарахувати до страхового стажу | ZI.ua
Акция закончилась

Кому із мешканців Костянтинівки додадуть до страхового стажу два періоди, коли вони не працювали

23 квітня 2024, 15:06 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 1740
Поділитися:
Кому із мешканців Костянтинівки додадуть до страхового стажу два періоди, коли вони не працювали
Фото из открытых источников

До страхового стажу входять періоди, коли роботодавець сплачував за працівника Єдиний соціальний внесок, або громадянин робив це сам.

Але до страхового стажу можуть зарахувати два періоди вимушеного безробіття. Про які періоди йдеться, пояснила заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Декретна відпустка

Жінки, які перебували у декретній відпустці для догляду за дитиною до 3 років, можуть додати цей період до страхового стажу. Для цього потрібно надати свідоцтво про народження дитини.

Але якщо жінка продовжувала працювати в цей період, то зарахований буде тільки він, без урахування декретної відпустки для догляду за дитиною.

Догляд за хворим родичем

До страхового стажу може бути включений період догляду за родичем, який потребує стороннього догляду. Як правило, йдеться про осіб з інвалідністю І групи. У цьому існують такі умови:

відсутність трудової діяльності під час опіки за хворим;
особа, яка здійснює догляд, має бути працездатною;
отримання надбавки від органів соцзахисту чи компенсації щодо догляду за інвалідом.

«Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено зарахування за певних умов до страхового стажу періодів догляду, зокрема за особою з інвалідністю І групи», – наголосила представник ПФУ.

У такому разі людина, яка здійснює догляд, вважається застрахованою соцзахистом особою. Однак період допомоги буде зарахований до стажу тільки після 2004 року, а ранні періоди обліку не підлягають.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ