Не всі українці знають, що вони можуть достроково вийти на пенсію під час війни | ZI.ua
Акция закончилась

Хто із мешканців Костянтинівки може достроково вийти на пенсію під час війни

23 травня 2024, 13:31 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 4866
Поділитися:
Хто із мешканців Костянтинівки може достроково вийти на пенсію під час війни
Фото из открытых источников
Частина мешканців Костянтинівської громади, як і інші українці, із початком повномасштабної війни втратила роботу. Серед них є чимало громадян, яким зовсім небагато залишилося до пенсії.

Але роботодавці неохоче беруть працювати людей передпенсійного віку. А тим часом не всі громадяни знають, що вони мають право на достроковий вихід на пенсію.

Таке право гарантовано ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, умови дострокового виходу на пенсію викладено у частині 1 статті 115 цього закону.

Однак для дострокового виходу на пенсію мають бути певні умови.

Серед них є два найголовніші:

на момент звільнення з роботи громадянину має залишатися не більше півтора року до досягнення пенсійного віку;

у нього має вистачати страхового стажу для виходу на пенсію цього року не менше 31 року.

Ці дві умови є необхідними, але не достатніми для дострокового виходу на пенсію. Щоб мати право раніше вийти на заслужений відпочинок, пенсіонер має відповідати ще деяким критеріям.

Зокрема законом передбачені ще й такі умови:

трудовий договір із працівником має бути розірваний з ініціативи власника у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці.

У тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності чи штату працівників. При цьому на підприємстві не знайшлося роботи або посади, яка б підійшла для працівника, що звільняється;

трудовий договір із працівником розірвано з ініціативи власника у зв'язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я. У той самий час для підприємства не знайшлося роботи, яку міг би виконувати працівник із проблемами здоров'я;

звільнений працівник має зареєструватися у державній службі зайнятості. Якщо й там для нього не знайдуть адекватної роботи, і він підходить за рештою вищезгаданих критеріїв, тоді має право на дострокове отримання пенсії.

Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ