Чому мешканці Донеччини не можуть робити замовлення на Aliexpress | ZI.ua
Акция закончилась

Чому на Донеччині не працює Zoom, TikTok, Aliexpress та інші додатки

22 травня 2024, 15:59 | Офіційно | Костянтинівка, Краматорськ 2592
Поділитися:
Чому на Донеччині не працює Zoom, TikTok, Aliexpress та інші додатки

Вже другий рік у містах Донецької області спостерігаються проблеми з роботою Zoom, Duolingo, покупками на Aliexpress, розміщенням реклами в соцмережах, було заблоковано TikTok. 

Про таку проблему під час презентації стратегії електронних комунікацій Мінцифри розповів власник провайдера із Краматорська Микола Кучерук, передає Детектор медіа. Як з'ясувалося, причина обмежень — міжнародні санкції. Про це розповів директор розвитку інфраструктури широкосмугового доступу в інтернет Мінцифри Юрій Мацик.

"Уся територія Луганської та Донецької області підпадає під санкційний список, а міжнародні організації його виконують. Так, дійсно, деякі населені пункти мають цю проблему, але наші зусилля й переговори, щоб міжнародні компанії обмежували лише частину цих територій, яка не підконтрольна Україні, у санкційних списках, результатів не дали", — повідомив Мацик.

За його словами, провайдеру слід шукати технологічні рішення.


Як розповів журналістам власник краматорського провайдера, після повномасштабного російського вторгнення США та ЄС прийняли санкції щодо Росії та окупованих територій. 

"На жаль, не було розрізнено, які території Донецької та Луганської області окуповані, а які ні. Тому деякі ресурси типу eBay чи Google із самого початку почали блокувати всю Луганську та Донецьку область. І вони перестали працювати. Google навіть хотів заблокувати пошту та інші послуги. Але, на щастя, приєдналося багато медійників, і Google припинив блокування. Деякий час не працювали Apple Pay. Але врешті-решт він відновив роботу. Втім, щомісяця нові та нові ресурси нас блокували. Цього тижня це зробив ТікТок. Також у нас не працює Duolingo, не можна спілкуватись через Zoom. Нас блокують конкретні ресурси. Спочатку ми писали листи безпосередньо в ці компанії, відповіді не було. Тоді ми звернулися до Інтернет-асоціації України, Міністерства цифрової трансформації. Але, на жаль, результату це не дало", — розповів Микола.

Крім Краматорська, такі проблеми мають і інші місцеві оператори.

"Ті, хто виконує санкції, бере дані із реєстрів міст. Вони знають, що Донецьку область окуповано, тому Краматорськ, Дружківка, Слов'янськ та інші опиняються під обмеженнями", — повідомив представник провайдера.

Вирішити проблему частково користувачі можуть за допомогою VPN, це не блокується. Однак, включення безкоштовного VPN знижує швидкість інтернету. 

"Якщо ми пропонуватимемо нашим абонентам обов'язково встановлювати його, ми вставлятимемо собі палиці в колеса. Бо якісний VPN коштує грошей (100–200 грн. на місяць). А це може бути надто дорого. Бо у Краматорську ціна за інтернет нижча, ніж по всій Україні. Тому додаткові витрати на якісний VPN мало хто може собі дозволити. А безкоштовний працює із проблемами. Ми про це розповідаємо людям та попереджаємо", — додав Микола.



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ