Деякі сім'ї завозять дітей назад до Торецької ТГ, незважаючи на близькість фронт | ZI.ua
Акция закончилась

Частина сімей потай завозить дітей назад до Торецької ТГ, незважаючи на обов'язкову евакуацію

4 липня 2024, 20:54 | Офіційно | Торецьк 885
Поділитися:
Частина сімей потай завозить дітей назад до Торецької ТГ, незважаючи на обов'язкову евакуацію
Торецк / Photo by Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images

За останні дні життя в Торецьку різко змінилося: кількість обстрілів збільшилася через активізацію російської армії на цьому напрямку. Від центру міста залишилося 2-3 км до бойових дій, а деяких місцях навіть менше.

Про це розповів виданню Радіо Свобода начальник Торецької МВА Василь Чинчик. За його словами, вже 70-80% міста повністю зруйновано та 100% пошкоджено.

Для сімей з дітьми ще з осені оголошено обов'язкову евакуацію, проте, за словами начальника громади, деякі батьки повертають дітей назад. Загалом у Торецькій громаді залишилося 9,5 тисячі людей. У громаду входять 2 міста, 10 селищ та 7 сіл. У самому Торецьку залишилося 4,5 тисячі населення, але коли збільшилася інтенсивність обстрілів, охочих евакуюватися побільшало, повідомив Чинчик.


Тoretsk / Photo by Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images

"За останній тиждень ми вивезли 1378 людей. Завдяки співробітникам Національної поліції та ДСНС їх евакуювали броньованими автомобілями. А все тому, що ворог активно використовує авіацію, руйнує не лише житлову забудову, а й усю інфраструктуру довкола. Тому велика ймовірність того, що транспортний засіб потрапить під удар", — повідомив він.

У громаді немає ні зв'язку, ні світла, тому є складнощі для того, щоб повідомити мешканців про місце збору для евакуації. Для цього використовують допомогу гуманітарних та благодійних фондів, волонтерів тощо. 

"Ворог зараз використовує і FPV-дрони, і квадрокоптери, щоб усіляко перешкоджати евакуації", — каже Чинчик.

29 червня поїхали останні 3 дитини, які залишалися у громаді. Сім'ю щодня переконували евакуюватися, і у результаті вони наважилися, розповів голова громади. Однак, за його словами, були випадки, коли батьки офіційно виїжджали через блокпости, але потім вони потай обходили пункти пропуску через об'їзні шляхи та стежки та назад завозили дітей у громаду.

 

Тoretsk / Photo by Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images  

"Батьки навіть не випускали дітей із квартир, щоб їх не помітили. Ми розуміємо цю проблему. У нас були рідкісні випадки, коли деякі сім'ї примусово вивозили і вдруге, і втретє, і навіть вшосте. Батьки не усвідомлюють відповідальності та загрози, яку несуть російські ракети, авіаудари та обстріли", — повідомив начальник Торецької МВА.

Нагадаємо, під час евакуації людей із Торецької громади парамедики з Костянтинівки та Торецька отримали поранення: їхнє броньоване авто потрапило під обстріл.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ