Україна готова легалізувати медичну «траву», щоб допомогти солдатам – Bloomberg | ZI.ua
Акция закончилась

Аналітики видання Bloomberg опублікували обґрунтування легалізації медичного канабісу в Україні

7 листопада 2023, 14:03 | Світ та людина, Здоров'я 3879
Поділитися:
Аналітики видання Bloomberg опублікували обґрунтування легалізації медичного канабісу в Україні

Вторгнення Росії принесло величезні труднощі по всій Україні, десятки тисяч солдатів та цивільних осіб страждають від травм та посттравматичного стресового розладу. На цьому тлі Україна може легалізувати медичну марихуану вже цього місяця, намагаючись запропонувати своїм ветеранам певну потенційну допомогу. Володимир Верб'яний у Києві розглядає зусилля України щодо схвалення медичної марихуани — спроби допомогти солдатам впоратися з наслідками війни, що тривала. Про це написали аналітики видання Bloomberg Intelligence.

Дискусії з приводу канабісу в Україні посилилися після початку війни і досягли кульмінації у липні, коли національний парламент у ході первісного голосування ухвалив закон, що дозволяє його використання з медичною метою.

Остаточне обговорення законопроекту може відбутися на наступному засіданні парламенту, повідомив голова комітету з охорони здоров'я Михайло Радуцький. Ця сесія призначена на початок листопада, повідомили два законодавці. Точний графік парламентських засідань не розголошується з міркувань безпеки. Один із законодавців заявив, що закон може бути схвалений цього місяця.

Згідно з липневим опитуванням київського Центру Разумкова, громадська підтримка цієї ініціативи розділилася: 37% «проти» і 35% «за». Похибка становила 2,3%.

Серед деяких законодавців виникла негативна реакція. Спочатку законопроект схвалили 268 голосів «за» – невелика перемога в парламенті, що складається з 450 місць. До противників входить фракція, очолювана колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, яка стверджує, що медичний канабіс призведе до неконтрольованого виробництва та споживання. Її група закликає провести референдум із цього питання.

Проте законопроект має підтримку правлячої партії «Слуга народу», яка має найбільше представництво в парламенті. Важливо відзначити, що ця ідея має підтримку Президента Володимира Зеленського.

«Щоб наші громадяни могли пережити біль, стрес та травми війни, ми повинні, нарешті, обґрунтовано легалізувати лікування на основі медичного канабісу для всіх, хто його потребує», — заявив він законодавцям у червні.

В інтерв'ю член парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Стефанишина заявила, що законопроект «особливо важливий зараз, коли наша країна перебуває в активній фазі війни, щоб полегшити біль від бойових поранень та покращити психологічний стан у той час, коли багато українців перебувають у стресі».

Хоча багато українців, які страждають від занепокоєння та інших захворювань, сподіваються, що канабіс надасть їм деяку допомогу, досі точаться серйозні розбіжності з приводу того, чи є марихуана справді добрим засобом лікування. Деякі дослідження показують, що «травка» може лише тимчасово приглушити травматичні емоції і мати несприятливі побічні ефекти або навіть бути шкідливою, якщо вживати її протягом тривалого часу.

У 2019 році Американська психіатрична асоціація виступила із заявою проти такого використання, пославшись на відсутність досліджень, що заслуговують на довіру. Тим не менш, вживання ветеранами марихуани з медичною метою часто висувалося як аргумент для лобіювання легалізації марихуани в США.

У разі схвалення закону, українцям, які мають медичний рецепт, буде дозволено купувати марихуану через шість місяців після набрання чинності законом. Використання з рекреаційною метою не буде дозволено, а виробництво жорстко контролюватиме уряд.

Не дивно, що ветерани бойових дій, як очікується, становитимуть великий відсоток користувачів. Кількість українців, які беруть участь у війні проти Росії, може досягати 4 мільйонів, або близько 10% від загальної чисельності населення, повідомляє РБК-Україна з посиланням на оцінки Юлії Лапутіної, міністра у справах ветеранів країни.

Вікторія Романюк, заступник керівника неурядової групи «Афіна: Жінки проти раку», сказала, що їй подобається обговорюваний законопроект загалом, але вона віддала б перевагу варіантам, які б розширили доступ до марихуани.

— Відгуки членів нашої організації, які втекли з країни через війну і мали доступ до наркотиків на основі марихуани за кордоном, позитивні, — сказала вона в інтерв'ю, додавши, що канабіс допоміг їм, полегшивши нудоту і безсоння, знеболюючи.

Тарас Гайович, 36-річний молодший сержант, який воює з російськими військами та підтримує законопроект, закликав законодавців якнайшвидше його схвалити.

— Якщо його не буде прийнято, я думаю, що це стане проблемою для солдатів і, отже, для всього суспільства, якщо вони не зможуть отримати таке лікування, — сказав він.

До речі

За даними великого дослідження, яке буде представлено на майбутніх зборах Американської кардіологічної асоціації, існує підвищений ризик серцевої недостатності при щоденному вживанні канабісу.

У США обрання 25 жовтня члена палати представників Майка Джонсона спікером Палати представників послаблює очікування щодо ухвалення законопроекту. Джонсон у минулому виступав проти реформи споживання марихуани, і доки не буде доказів того, що її буде розглянуто в Палаті представників, ніхто не впевнений, що вона зможе потрапити на стіл Президента Байдена.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ