Руйнування дамби Каховській ГЕС передував потужний вибух — NYT | ZI.ua
Акция закончилась

Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням — NYT

9 червня 2023, 20:02 | Надзвичайні події 1245
Поділитися:
Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням — NYT
Спутниковый снимок Каховской плотины и ГЭС / Maxar Technologies, Reuters

Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС до того, як дамба зруйнувалася. Про це повідомляє New York Times з посиланням на чиновника адміністрації Байдена.

Чиновник повідомляє, що незадовго до руйнування дамби американські супутники з інфрачервоними датчиками зафіксували тепловий слід, характерний для потужного вибуху. Але аналітики точно не знають, хто стоїть за руйнуванням греблі.

"Аналітики американської розвідки підозрюють, що за руйнуванням греблі стоїть Росія, сказав високопоставлений представник адміністрації на умовах анонімності для обговорення оперативних деталей. Але він додав, що у американських спецслужб досі немає вагомих доказів того, хто несе відповідальність", - йдеться в повідомленні.

Інженери та експерти з боєприпасів в той же час заявили, що причиною руйнування дамби, яка контролюється Росією, швидше за все став вибух всередині ГЕС. Атаку з зовнішньої сторони вони вважають можливою, але менш правдоподібною.

Представник адміністрації не виключає, що попереднє пошкодження греблі або підвищення тиску води могло сприяти руйнуванню. Але американські офіційні особи вважають, що спусковим гачком став саме вибух, будь він навмисний або випадковий.

Експерти кажуть також, що вибух в замкнутому просторі здатний завдати найбільшої шкоди. У той же час вибух бомби або ракети ззовні надав би на греблю лише невеликий вплив.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі