Собаки «сироти» міста Костянтинівки | ZI.ua
Акция закончилась

Собаки «сироти» міста Костянтинівки

Координаторка руху «Сильні громади» у Костянтинівці
17 сентября 2017, 20:59

Собаки «сироти» міста Костянтинівки

Питання проблеми безпритульних тварин неодноразово піднімалося активними громадянами міста, проводилось громадське обговорення проблеми із залученням представників місцевої влади. На весні 2017 року проводилось опитування про проблеми міста за допомогою порталу «Ваша думка». Виявилось, що у місті проблема безпритульних собак актуальна і зараз.

Для вивчення проблеми безпритульних тварин та розробки методів її вирішення у місті проводилось  фокус-групове обговорення, під час якого виявлено, що загострення проблеми популяції та збільшення кількості безпритульних тварин пов’язано з початком бойових дій на Донеччині. Люди виїжджали з міста та залишали своїх домашніх тварин напризволяще.

Водночас з популяцією собак зростає і кількість звернень до лікарень людей,  постраждалих від нападу бродячих собак.  



27 січня 2016 року Костянтинівською міською радою було прийнято рішення про виділення коштів у розмірі 1 млн. грн. на притулок для безпритульних тварин. На базі  комунального підприємства «Комунтранс», яке у місті займається вивезенням побутових відходів, ремонтом доріг, тощо, планувалось відкрити притулок, в якому б працювали ловці тварин, ветеринари та інші спеціалісти. Але з обіцяного мільйону було виділено всього 53 тис. грн., яких вистачило на спорудження декількох вольєрів. Восени 2016 року притулок було закрито, а персонал звільнено. Під час роботи притулку небайдужі мешканці міста та військові, які дислокувалися у місті, підгодовували собак власним коштом.

Нарешті, під тиском громади міста,  проблема безпритульних тварин зрушила з місця.   КП «Комунтранс» 1.08.2017 року уклало договір з Харківськім підприємством «ЗооКонтроль» про проведення стерилізації та чіпування безпритульних собак. За розрахунком харківських спеціалісті на стерилізацію кожної собаки потрібно приблизно 1400 грн. З міського бюджету заплановано виділити на цей проект 200 тисяч гривень.  Цих коштів недостатньо, щоб стерилізувати наявну кількість собак. Тому ГО «Костянтинівське товариство захисту тварин» разом з представниками вільного  простору «DRUZI» організували та провели захід,  присвячений Міжнародному дню захисту тварин,  під час якого відбувався благодійний ярмарок та збір коштів на стерилізацію тварин  у місті.



Фото: Чіпована собака представниками ГО "ЗооКонтроль"



Фото: Захід до Міжнародного дня захисту тварин у парку О.Тихого

Запрошуємо зацікавлених у вирішенні проблеми безпритульних тварин прийняти участь 22 вересня 2017року у публічній лекції «Знайти дім для Сірка: Як вирішити проблему безпритульних тварин?» .

Місце проведення: громадський простір «DRUZI», пр. Ломоносова 164 (кінотеатр «Супутник»). Початок о 16.30

Лекція проводиться в рамках реалізації проекту “Ефективне місто” за ініціативи руху “Сильні громади” ГО “Центр UA” та ГО “Студена”.

Координаторка руху "Сильні громади" у м. Костянтинівці Вікторія Омельченко 

Другие записи автора

Комментарии