Поліція попереджає: стережіться шахраїв! | ZI.ua
Акция закончилась

Поліція попереджає: стережіться шахраїв!

10 ноября 2020, 16:55

Поліція попереджає: стережіться шахраїв!

Шахрайство – злочин, побудований на обмані та маніпуляції. Шахраї користуються довірою громадян, адже розпізнати обман, який підноситься з акторською майстерністю та грає на кожній емоції людини, дуже важко.

Незважаючи на широку профілактично - роз’яснювальну роботу, регулярні попередження з боку поліції, громадяни через свою неуважність та безпечність продовжують ставати жертвами шахраїв усіх мастей.

Шахраї можуть представлятись: працівниками центру соціального обслуговування населення, працівниками інших соціальних служб, що займаються допомогою населенню, ворожками, цілителями, працівниками банківських   установ, працівниками благодійного фонду, працівниками поліції.

Запам’ятайте ознаки, які можуть вказувати на те, що перл Вами шахраї:

  • Ціна товару значно нижче, ніж у інших продавців, при цьому повна передоплата або аванс як обов’язкова умова;

  • Продавець зареєстрований на сайті недавно;
  • Невідомий просить повідомити термін дії кари, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон. Ці дані є секретними та не потрібні при переказі коштів;
  • Невідомий представляється співробітником поліції або близьким другом родича та терміново вимагає гроші за порятунок близької людини від тюрми та іншої біди.

Як не стати жертвою шахраїв:

  • Перевіряти інформацію про продавця (вбивайте його дані у пошуковик, почитайте відгуки про продавця в інтернеті);

  • При надходженні товару перевірте його на пошті, сплачуйте за товар тільки після отримання;
  • Не повідомляйте реквізити вашої карти, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон;
  • Якщо невідомий представився співробітником поліції, уточнить його ім’я та прізвище та відділення, де він працює. Після цього зателефонуйте своєму справжньому родичу та у поліцію за номером «102»;
  • Не поспішайте виконувати вказівки шахраїв!

Поліція нагадує місцевим жителям про те, що необхідно приділяти увагу літнім родичам та знайомим, розповідати їм про методи «роботи» шахраїв. Якщо на вулиці людина похилого віку просить Вас допомогти їй переказати значну суму грошей, при цьому знаходиться у стані емоційного збудження – поцікавтесь їх призначення та у разі необхідності порекомендуйте перш за все звернутись у поліцію.

Шановні громадяни, будьте пильні, перевіряйте надану вам інформацію, не довіяйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно звертайтеся до відділу поліції.

Наталя Козінцева, начальниця Костянтинівського відділення поліції

Другие записи автора