Як степ покоряв гори … або історія про міцну дружбу Костянтинівського та Вижницького району | ZI.ua
Акция закончилась

Як степ покоряв гори … або історія про міцну дружбу Костянтинівського та Вижницького району

журналист, руководитель литературного объединения «Зеркало»
12 июня 2017, 14:05

Як степ покоряв гори … або історія про міцну дружбу Костянтинівського та Вижницького району

Єднання – саме цим словом можна охарактеризувати ще одну поїздку делегації Костянтинівського району до Чернівецької області. Нагадуємо, що взимку минулого року, в рамках загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас» Районний будинок культури «Ювілейний» разом з керівництвом району та ансамблем козацької пісні «Любава» Олександро-Калинівського ЦКта Д за обміном досвідом вирушили до Вижницького району.

З візитом у відповідь, на ІІІ районний фестиваль української культури «Смолянський куліш», до нас завітав вокальний ансамбль «Смерічка» та творчий колектив Вижницької школи мистецтв. Таким був початок спілкування Донецької та Чернівецької області.

Рік потому, минаючи тисячі кілометрів, з жагою побачити своїх товаришів заступник голови райдержадміністрації Вікторія Іванівна Лоцман, колектив РБК «Ювілейний» на чолі з директором Марією Геннадієвною Іваніною та народним вокальним ансамблем «Калина» Предтечинського СБК (директор Удовенко Л.М) приїхали до Вижницького району.

З перону вокзалу нас зустрічали Наталя Шолева та Антоніна Клоцька, солістки ансамблю «Смерічка». Щирі обійми, сльози радості зняли дводенну втому костянтинівців, а візит до річки Черемош зарядив усіх силами на нові звершення. Бо попереду ще були три насичені дні. Священна ріка гуцулів, в перший же вечір міцно з’єднала дві сторони України.

За короткий період перебування на Буковині нашим друзям хотілось якомога більше розповісти та показати чарівність Карпат. З першими променями сонця, вранці наступного дня делегація Костянтинівського району відвідала «Перевал Німчич», де таємниці життя гуцулів повідала пані Наталя. А на вершині гори, біля священного, хреста НВА «Калина» разом з РБК «Ювілейний» заспівали Гімн України та легендарні рядки з пісні «Червона рута».

Покоривши вершини гір – ми рушили підкорювати серця місцевих жителів. За щасливим збігом обставин, час перебування на Буковині співпав зі святкуванням Дня міста Вижниця. Свято вирізнялось родинною та затишною атмосферою. Вітали вижничан з Днем міста запашним короваєм та звичайно ж, запальними піснями НВА «Калина» (художній керівник Сорока О. М), які стали справжніми улюбленцями публіки.

Як пишуть у літописах, йшов день третій …А наше знайомство з Вижницьким районом продовжувалось. Ми завітали до с. Іспас для участі у XV регіональному фестивалі народної творчості «Калинові обереги». Перед початком всі охочі мали змогу оглянути виставку декоративно-прикладного мистецтва юних дарувань та їх наставників, народних умільців, учителів, а також посмакувати традиційними гуцульськими стравами. Почесна місія відкрити фестиваль випала Костянтинівському району. На початку концерту староста Іспаської громади Гордійчук Олексій Танасійович та начальник Вижницького відділу культури Наталія Михайлівна Додяк привітали усіх учасників фестивалю та побажали успіху. На знак пошани та вдячності, за гостинний прийом заступник голови Костянтинівської райдержадміністрації В.І. Лоцман від усього району подарувала господарям ікону вишиту бісером, сувенірну табличку з символікою Костянтинівського району, а також колекційну пляшку Артемівського ігристого вина. Майже годинний виступ НВА «Калина» підкорив серця буковинців, остаточно закріпивши попередній успіх серед мешканців Вижницького району за що окрім бурхливих оплесків отримали дипломи та грамоти.

Кульмінацією феєрії стала творча зустріч з колективами Житомира, Тернополя, Вижниці, Іспаса у неформальній обстановці. Спілкування, пісенні та танцювальні батли, частування настоянками з кропиви та смаколиками стали гарним завершенням плідного дня.

Окрім цього подорож до краю смереки нам подарувала змогу відвідати Свято-Аннинський жіночий монастир та музей Маланки у Вашківцях.
Невеличка мандрівка до Карпат була щедра на дружні знайомства та спілкування. Щиру вдячність хочеться висловити за повагу, море позитивних емоцій, уважність методисту Вижницького районного будинку народної творчості та дозвілля Наталії Шолєвій та усій її родині, колективу народного аматорського вокально-інструментального ансамблю «Смерічка» Вижницького районного будинку народної творчості та дозвілля на чолі з керівником Антоніною Клоцькою, старості Іспаської громади Гордійчуку Олексію Танасійовичу, начальнику Вижницького відділу культури Наталії Михайлівнї Додяк та усім, хто радо вітав делегацію Костянтинівського району. Сподіваємось, що наша дружба буде міцною та стане запорукою успіху для єднання країни.

Ось так, здавалось би офіційна програма з обміну досвідом між закладами культури, подарувала можливість об’єднала степ та гори. Звичайна творча зустріч переросла в міцну дружбу у реальному житті.
Натхненні красою гір, привітністю вижничан, Районний будинок культури «Ювілейний» та НВА «Калина» рушили до дому. Співочі дівчата – калиноньки розширили творчі горизонти та з гідністю представили наш район на батьківщині Назарія Яремчука. Ще раз дякуємо усім, хто сприяв участі делегації у поїздці до Чернівецької області. Чекаємо на візит у відповідь наших добрих друзів з Вижницького району.

Районний будинок культури «Ювілейний», Крістіна Василюк (заступник директора з культурно-массової, інформаційної та науково-методичної роботи)

Другие записи автора

Комментарии