Виплати ВПО з 1 листопада будуть здійснюватися на всю сім'ю | ZI.ua
Акция закончилась

Змінилися правила виплат допомоги для переселенців

2 листопада 2023, 15:11 | Офіційно 1512
Поділитися:
Змінилися правила виплат допомоги для переселенців

В Україні з 1 листопада змінилися правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Зміни стосуються тих переселенців, які будуть вперше звертатися за виплатами від держави, повідомляє Мінреінтеграції.

Тепер заяву на оформлення допомоги для всієї родини повинна подавати одна людина. Раніше оформляти соцвиплати необхідно було кожному члену сім'ї окремо. Нововведення передбачені постановою Кабміну від 31 липня 2023 року № 789.

Кожному переселенцю призначається державна допомога на проживання в розмірі трьох тисяч грн особам з інвалідністю та дітям і двох тисяч грн для всіх інших осіб. Ця допомога призначається на кожного члена сім'ї, відомості про якого включені в Єдину інформаційну базу даних про переселенців.

Скільки років будуть виплачувати допомогу ВПО

У владі ведуться дискусії про те, скільки років український громадянин може вважатися внутрішньо переміщеною особою, заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Зараз є проект закону, який ми розробили разом з нашими організаціями і депутатами. Там якраз стоїть питання, яке на сьогоднішній день ще не знайшло свого кінцевого результату: скільки років особа – громадянин України може вважатися внутрішньо переміщеною особою. Це дуже важливе у всіх вимірах питання", – сказала Верещук на Всеукраїнському форумі рад внутрішньо переміщених осіб в середу в Києві.

Вона зазначила, що в Україні є переселенці з 2014 року, є переселенці після 24 лютого 2022 року, а також ті, хто став внутрішньо переміщеною особою вже двічі.

За словами Верещук, на сьогоднішній день триває обговорення, як державі визначити критерії, коли ВПО перестають бути переселенцями.

"Поки однозначної відповіді немає. Ми дискутуємо: наприклад, як мінімум п'ять років", – додала вона.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ