Зміни у мобілізації: що важливо знати військовозобов'язаним | ZI.ua
Акция закончилась

Зміни у мобілізації: що важливо знати військовозобов'язаним

20 грудня 2023, 15:02 | Офіційно 1296
Поділитися:
Зміни у мобілізації: що важливо знати військовозобов'язаним

У новому законопроекті ЖЕК та ОСББ не видаватимуть повістки.

У проект закону про мобілізацію прописали, що повістки видавати зможуть лише представники ТЦК СП та поліцейські, а також роботодавець офіційно на підприємстві, заявила нардеп Мар'яна Безугла.



Проте зараз видавати повістки можуть представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), керівники всіх форм власності, представники ЖЕКів та ОСББ, а також селищні голови, старости та представники територіальних громад.

"Це ті особи, які можуть вручати повістки військовозобов'язаним для того, щоб вони з'явилися у свій ТЦК та СП для проходження медичної комісії та уточнення своїх військово-облікових даних", - розповів в інтерв'ю РБК-Україна спікер командування Сухопутних військ Володимир Фітьо.

Якщо повістка не була вручена особисто в руки, а була знайдена у дверях чи поштовій скриньці, її можна просто проігнорувати.

"Якщо людина таким чином не уникає оновлення своїх військово-облікових даних або мобілізації –, то вона, звичайно, після того як побачить, що у неї є така повістка, з'явиться у свій ТЦК та СП і оновить свої дані, ба більше, якщо у людини є якісь законні причини на отримання відстрочки", - додав Фітьо.

Також якщо військовозобов'язаний змінив місце проживання та у семиденний термін не став на облік у ТЦК за місцем проживання, він вважатиметься ухилянтом. Чоловіків віком до 27 років не мобілізують.

Спортзали та ресторани є громадськими місцями, тому роздача там повісток є законною.

Фітьо розповів, що коли електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг» синхронізується з іншими держреєстрами, буде видно, куди надходить податок із зарплати і буде зрозуміло, де працює військовозобов'язаний. Власника підприємства зобов'яжуть особисто доставити цього військовозобов'язаного до ТЦК та СП.

Також спікер командування Сухопутних військ стверджує, що перший порядок денний — це не відправка на фронт, а лише "прохання з'явитися до ТЦК і пройти медкомісію".

"І лише тоді, коли буде потрібна ваша професія, наприклад, якщо ви водій і придатні до проходження військової служби – тільки тоді вам буде надана друга повістка, за якою військовозобов'язаний їде до навчального центру, де проходить навчання мінімум місяць. Якщо ж професія є складнішою, то навчання може тривати і два, і три місяці. Також навчання проходять і за кордоном у наших іноземних партнерів – і в Великобританії, і в Іспанії, і Німеччині, і Польщі, і в інших країнах", - наголосив він.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ