З 1 вересня православна церква України переходить на Новоюліанський ка | ZI.ua
Акция закончилась

З 1 вересня православна церква України переходить на Новоюліанський календар

1 вересня 2023, 12:29 | Офіційно 2115
Поділитися:
З 1 вересня православна церква України переходить на Новоюліанський календар
Митрополит ПЦУ Епифаний

З 1 вересня ПЦУ переходить на Новоюліанський календар. У той же час прийняття нового календарного стилю або збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів. Раніше за таке рішення проголосувало більшість делегатів під час Помісного Собору ПЦУ, який пройшов 27 липня в Софії Київській.

Тепер православні християни східного обряду Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая - 6 грудня, а не 19 грудня, Хрещення - 6 січня, а не 18 січня, Покрова - 1 жовтня, а не 14 жовтня. 

Дата Пасхи та інших перехідних свят від зміни календаря не залежить.

В цілому, церква починає цей перехід на Новоюліанський календар, але якщо релігійні громади ПЦУ або монастирі, за рішенням двох третин своїх членів вважають за необхідне продовжувати дотримуватися традиційного календаря, архієрейський собор ПЦУ закріпив за ними таке право. Саме з 1 вересня в ПЦУ починається новий церковний рік.

Довідка: Новоюліанський календар – вдосконалена форма юліанського календаря, заснована на циклічному обертанні Землі навколо Сонця. Новоюліанський календар використовує 10 з 16 автокефальних східних православних церков, серед яких тепер Православна церква України.



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ