В Україні розповсюджують фейк про виплати дітям зі статусом "дитина війни" | ZI.ua
Акция закончилась

Юристи спростували недостовірну інформацію щодо виплат для "дітей війни"

11 вересня 2024, 16:02 | Офіційно 627
Поділитися:
Юристи спростували недостовірну інформацію щодо виплат для "дітей війни"

Останнім часом в соцмережах, зокрема Тік-Тоці, з'явилося багато роликів, автор яких стверджує про ухвалення в Україні "нового" Закону про статус "дитини війни", згідно з яким з 1 вересня 2024 р. нібито передбачається грошова допомога у розмірі 15 тис. грн щомісяця протягом трьох років. 

Ця інформація не відповідає дійсності,  повідомили у центрі протидії дезінформації.

На сторінці "Юридичний порадник для ВПО" експерти  розповіли, чому це фейк і на що насправді може розраховувати дитина, яка набула такого статусу.

Насамперед, в Україні справді існує Закон «Про соціальний захист дітей війни», проте ухвалено його ще 18 листопада 2004 р., а набрав чинності 1 січня 2006 р. Інших законів щодо цього питання не існує і останнім часом таких не приймалося. У роликах Тік-Току йдеться про давно ухвалений законопроект №4995, що стосується питань забезпечення житловими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців. 

Відповідно до зазначеного вище Закону поняття "дитина війни" застосовується лише стосовно осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (тобто станом на 2 вересня 1945 р.) було менше 18 років. 

Щодо дітей, які постраждали від збройної агресії Росії проти України, офіційно застосовується термін "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів". Порядок набуття цього статусу регулюється постановою Кабміну від 5 квітня 2017 р. №268. Так, спрощено, для економії часу, може використовуватися "дитина війни", проте нормативне визначення – "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів". 

На сьогоднішній день отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів не підкріплено наданням окремого виду соціальної допомоги. Такі діти мають право на окремі пільги, наприклад, безкоштовне харчування у навчальних закладах та першочергове зарахування до дошкільних навчальних закладів.


Видео Facebook



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ