Уряд вніс до Ради законопроект про посилення відповідальності за ухилення від мо | ZI.ua
Акция закончилась

Як хочуть карати за ухилення від мобілізації

26 грудня 2023, 20:10 | Офіційно 1179
Поділитися:
Як хочуть карати за ухилення від мобілізації

Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Законопроект № 10379 про внесення змін до кодексу України щодо адміністративних правопорушень та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов'язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. 

У документі прописані такі посилення:

  • за порушення правил військового обліку максимальний штраф пропонують зробити від 8500 грн до 17 000 грн;
  • за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок, службу мобілізації штраф від 25 500 до 34 000 гривень для громадян та від 34 тисячі до 85 тисяч гривень для посадових осіб;
  • за порушення цього законодавства у особливий період (військовий стан), він становитиме від 34 000 до 51 000 гривень для громадян та від 153 тисячі до 204 тисячі гривень для посадових осіб;
  • за відмову від проходження медогляду призовниками пропонують встановити таке саме покарання, як за ухилення від призову — позбавлення волі до 5 років.
  • можливість затримувати в особливий період людей на строк до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення — до трьох діб.

Нагадаємо, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Ради раніше анонсований законопроект щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби (№ 10378). У ньому пропонують змінити призовний вік з 27 до 25 років, скасувати термінову службу, дозволити надсилати повістки про виклик до ТЦК та СП через електронний кабінет або на електронну пошту тощо.

Законопроекти, ймовірно, запрацюють не раніше березня. Проекти законів можуть змінити під час обговорення. Має бути голосування у першому читанні, подання правок та робота в комітеті, розгляд у Раді у другому читанні разом з усіма правками, підпис президента. Після цього законопроект набирає чинності через один місяць після його опублікування.

Раніше повідомлялося, що сьогодні у Києві відбулася перша прес-конференція головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Він відповів на запитання щодо гучного закону про мобілізацію, а також про те, як справи на фронті.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ