Зруйновану росіянами греблю Оскільського водосховища планують відновити | ZI.ua
Акция закончилась

"Вода Донбасу" шукає донорів: Греблю Оскільського водосховища планують відновити

19 червня 2024, 11:03 | Офіційно | Слов'янськ 4167
Поділитися:
"Вода Донбасу" шукає донорів: Греблю Оскільського водосховища планують відновити
Фото: Суспильне.Харьков

Греблю Оскільського водосховища, яка була зруйнована у березні 2022 року російськими обстрілами, планують відновити. 

Точних термінів поки що немає, а проект відновлення – на стадії розробки. Про це виданню Суспільне.Харків розповів начальник Оскільської сільської військової адміністрації Геннадій Загоруйко.

Оскільське водосховище до повномасштабної війни виконувало дві стратегічні цілі:  

  1. накопичення питної води для Донбасу;
  2. у гідроспоруді були турбіни, які робили маленький внесок в енергосистему України.

Загоруйко розповів, що Оскільський гідровузол було частково підірвано на початку квітня 2022 року. Тоді на території громади тривали бої. Після підриву рівень води у Сіверському Дінці піднявся, а саме водосховище обміліло. 

"Сказати про водосховище можна багато. Це наша перлина громади, де базувалася вся наша рекреаційна політика. Ми хотіли тут розвивати туристичний бізнес, щоб люди отримували задоволення, а громада — фінансову вигоду від водосховища та прилеглих територій", — розповідає керівник СВА. 

Незважаючи на те, що територія офіційно не розмінована, рибалки з 2022 року сюди навідуються та ловлять рибу. Я не можу їм цього офіційно дозволити, бо немає офіційного акту про розмінування. Це вони роблять на свій страх та ризик. Купального сезону немає, і бази відпочинку, збудовані на берегах водосховища, майже на 100% знищені. Тут працювала авіація ворога, артилерія – все знищено. Спалені ліси. Туристичний бізнес практично знищений у нашій громаді


Через обміління Оскільського водосховища з'явилася можливість почистити мул, що накопичився за 50 років. Представники КП "Вода Донбасу", розповідає Геннадій Загоруйко, розробляють проектно-кошторисну документацію та шукають спонсорів для відновлення греблі, зокрема інвесторів з-за кордону. 


"Це величезні суми навіть для такої організації як "Вода Донбасу". Вони шукають донорів на виготовлення проектної документації, потім буде визначено суму для відновлення, для будівельних робіт. Думаю, звертатимемося до міжнародних донорів, знаючи бюджет нашої держави, нам зараз дуже важко. Усі кошти потрібні на фронт, допомогу армії", — каже начальник військової адміністрації. 

Загоруйко сподівається, що в процесі відновлення греблі вирішиться і екологічна проблема — накопичення водоростей, через які у воді не вистачало кисню та вимирала риба. 


"У нас була довоєнна проблема. Накопичилася кількість синьо-зелених водоростей у такій кількості, що вони практично з'їдали весь кисень на дні водосховища, що призводило до вимирання живих організмів. Коли ми підняли технічну документацію при будівництві гідроспоруди, там було прораховано та прописано у документах, що через 50 років після закінчення будівництва, потрібно буде спустити воду і все це намилення потрібно вивезти на поля як природне добриво", — пояснює Геннадій Загоруйко. 

До повномасштабної війни, розповідає керівник громади, вивезти мул було неможливо, тепер водосховище порожнє — така нагода є. 

"Мені хотілося б, щоб коли КП "Вода Донбасу" розроблятиме проектну документацію, відновлюватиме дамбу водосховища, щоб вони виконали ці роботи, щоб потім у нас не було екологічної катастрофи з цими водоростями", — додав начальник СВА.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ