Хто з жінок повинен ставати на військовий облік з 1 жовтня | ZI.ua
Акция закончилась

Військовий облік жінок з 1 жовтня: Кого стосується в Костянтинівці

9 вересня 2023, 13:02 | Офіційно | Костянтинівка 12096
Поділитися:
Військовий облік жінок з 1 жовтня: Кого стосується в Костянтинівці
Фото из открытых источников

У прес-службі Сухопутних військ ВСУ в Facebook роз'яснили подробиці військового обліку для жінок з 1 жовтня.

У жовтні 2022 року вступив в силу закон про добровільну постановці жінок на військовий облік. Згідно з документом, постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок медиків. Це - виконання зміни в закон і узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

Отже, з 1 жовтня на військовий облік будуть зобов'язані стати усі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, у віці від 18 до 60 років. При цьому спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Що стосується жінок з іншими спеціальностями, родинними військової, то вони можуть стати на облік за власним бажанням.

Для того, щоб жінкам стати на облік, треба підготувати наступні документи:

заяву про постановку на облік;
паспорт або ID-карта;
ідентифікаційний номер;
документ про отримання спеціальності / професії;

довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
свідоцтво про народження дітей / документ про опіку;
свідоцтво про шлюб; і фотокартки 3х4.

«Коли жінка приходить в ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особиста справа. Далі її повинні направити на медкомісію, яка зробить висновок про придатність / непридатність до військової служби.

Медкомісія у військовозобов'язаних жінок повинна проходити так само, як і у чоловіків. Повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність - жінки повинні пройти ще огляд у гінеколога», - пояснили в Сухопутних військах ВСУ.

При цьому жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути покликані на військову службу або залучені для виконання робіт по забезпеченню оборони держави у воєнний час. Вони виконують військовий обов'язок на рівних засадах з чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків.

Військові також розповіли, чи слід ставати на військовий облік вагітним або жінкам-матерям.

«Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, які знаходяться в декретній відпустці. Згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну і перебігу вагітності», - йдеться в повідомленні.

Покликані під час мобілізації жінки-військовослужбовці мають право на звільнення зі служби в зв'язку з вагітністю (незалежно від терміну). А також - в зв'язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Або якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеної в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

«Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю. І ті, чиї чоловіки служить в ВСУ. Для цього необхідно відвідати свій ТЦК і СП і надати всі підтверджуючі документи», - підкреслили в ВСУ.

За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від 850 до 1 700 грн.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ