Коли і з якими змінами в школи України повернеться ДПА | ZI.ua
Акция закончилась

В українські школи планують повернути ДПА зі змінами

26 червня 2023, 20:04 | Офіційно 810
Поділитися:
В українські школи планують повернути ДПА зі змінами

В Україні планують повернути Державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 4, 9 та 11 класів. Це має статися вже у 2024 році, але остаточне рішення залежатиме від безпекової ситуації в Україні. Про це заявив заступник очільника освітнього комітету Верховної Ради України Сергій Колебошин в коментарі 24 каналу.

За його словами, складання ДПА – важлива та невід'ємна частина навчального процесу. Такі іспити для школярів мають повернутися у 2024 році, але остаточного рішення ще немає.

– Повернення ДПА залежить від того, якою буде безпекова ситуація в Україні, що буде з окупованими територіями. І останнє вирішує не МОН, а ЗСУ, – пояснив Колебошин.

Які предмети будуть на ДПА

Він нагадав про те, що Верховна Рада вже затвердила у першому читанні законопроект щодо обов'язковості повернення ДПА для усіх класів. Він передбачає, що іспити будуть складати з чотирьох обов'язкових предметів:

- історії України;

- української мови;

- математики;

- іноземної мови.

– Цей законопроект де-факто цементує те, що ДПА буде. Але до другого читання він має бути доопрацьований. Адже, для прикладу, після 4 класу не може бути історії України на ДПА, бо учні її ще не вивчають, – уточнив нардеп.

Водночас він анонсував зміни для учнів 4, 9 та 11 класів, над якими зараз працюють на рівні освітнього комітету ВР.

Що можуть змінити для учнів

За словами нардепа, обговорення йдуть щодо 4 обов'язкових предметів для ДПА. Тобто шукають шляхи, як винести на іспити ще й природничі предмети.

– Якщо поставимо фіксовані 4 предмети, наприклад: українську мову, історію України, математику, іноземну мову для складання, то ми де-факто вбиваємо перспективу вибору інших предметів. Зокрема, страждатимуть природничі предмети, які важливі для розвитку економіки держави, – пояснив Колебошин.

Водночас він вважає, що просто винести більше предметів на ДПА – не вихід. Саме тому зараз напрацьовують варіанти, як включити до ДПА історію, іноземну мову та природничі предмети, але при цьому не перевантажувати дітей.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ