Рада ухвалила закон про заборону РПЦ в Україні | ZI.ua
Акция закончилась

В Україні заборонили діяльність РПЦ та пов'язаних із нею релігійних організацій

20 серпня 2024, 14:55 | Офіційно 129
Поділитися:
В Україні заборонили діяльність РПЦ та пов'язаних із нею релігійних організацій

Сьогодні, 20 серпня, Верховна Рада ухвалила загалом законопроект про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із РФ, зокрема УПЦ МП, на території України.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко. "За" проголосували 265 депутатів.

Депутат також пояснив, що змінює ухвалений законопроект:

  • встановлює обмеження релігійним організаціям у зв'язку з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється;
  • визначається, що саме розуміється під такими зв'язками;
  • надає термін, протягом якого українські організації мають позбутися цих зв'язків;
  • визначає порядок державного нагляду за дотриманням цієї вимоги;
  • надає державним органам повноваження щодо взаємодії з релігійними організаціями, які самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.

Закон набирає чинності через 30 днів із дня його оприлюднення. Документом передбачений так званий "перехідний етап" у дев'ять місяців, який дає можливість релігійним громадам, зокрема УПЦ, розірвати зв'язки з російською церквою. 

Експертна комісія визначатиме, чи мають релігійні організації зв'язок з Росією. Якщо так, даватимуть 9 місяців, щоб припинити ці зв'язки. Рішення можна буде оскаржити через суд.

У тексті документа наголошується, що жодне положення закону не може тлумачитися як обмеження свободи сповідування релігії чи переконань, права на дотримання релігійної практики та ритуальних обрядів. Регламентується, що на території України заборонено діяльність іноземних релігійних організацій, які перебувають у державі, яка визнана такою, що вчинила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також прямо чи опосередковано (у тому числі через публічні) виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

"Зважаючи на те, що Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені Російської Федерації та ідеології «русского міра», діяльність в Україні Російської православної церкви заборонена", — йдеться у тексті закону.




Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі