В Україні взимку світла може не бути до 18 години на день - ООН | ZI.ua
Акция закончилась

В Україні взимку світла може не бути до 18 годин на день - ООН

19 вересня 2024, 17:44 | ЖКГ 528
Поділитися:
В Україні взимку світла може не бути до 18 годин на день - ООН

За прогнозами експертів, яких опитала Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ), взимку відключення електроенергії триватиме від 4 до 18 години щодня. 

Про це пише «Економічна Правда» з посиланням на доповідь спостерігачів ООН.

«Ця зима буде дуже складною. Люди, мабуть, зіткнуться з регулярними відключеннями електроенергії по всій країні. Будь-які нові атаки, які призведуть до триваліших відключень, можуть мати катастрофічні наслідки», — заявила керівник моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл.

Вона стверджує, що наслідки атак будуть тривалими та потребують комплексного підходу.

«Національні та міжнародні партнери повинні об'єднати зусилля щодо відновлення критично важливої інфраструктури та притягнення до відповідальності винних за завдану шкоду», — сказала Белл.

У доповіді, заснованій на результатах візитів на місця, інтерв'ю з технічними експертами, представниками енергетичних компаній, місцевими жителями та чиновниками, описані далекосяжні наслідки російських атак.

Зазначається, що взимку наслідки руйнування енергосистеми можуть бути ще серйознішими, ніж улітку, через низьку температуру. За прогнозами експертів, опитаних ММПЛУ, через дефіцит генерації взимку відключення електроенергії триватиме від 4 до 18 години щодня.

Станом на червень 73% теплових електростанцій країни було виведено з ладу. Якщо взимку 2022-2023 років атаки переважно прямували на об'єкти електропередачі, то з березня 2024 року основною мішенню стали об'єкти генерації.

За даними однієї з великих енергетичних компаній, на яку посилається доповідь, внаслідок атак 2024 року було пошкоджено втричі більше енергоблоків, ніж узимку 2022-2023 року.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ