На думку експертів, картопля ще подорожчає | ZI.ua
Акция закончилась

В Україні та Костянтинівці дорожчає картопля: Які ціни будуть взимку

27 вересня 2024, 13:10 | Бізнес | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка 303
Поділитися:
В Україні та Костянтинівці дорожчає картопля: Які ціни будуть взимку
Фото из открытых источников

Ще на початку вересня картоплю у Костянтинівці оптом можна було купити по 18 грн за кілограм. Сьогодні вартість цього коренеплоду починається від 25 грн. Тобто за місяць картопля у Костянтинівці подорожчала майже на 40%.

В Україні за минулий тиждень ціна картоплі в опті збільшилася на 18%, що вплинуло на роздрібний ринок. Про це повідомила інформаційно-аналітична платформа EastFruit.

Зокрема зараз оптові торгові компанії купують у фермерів картоплю по 15-20 грн за кілограм, залежно від її якості. Дешевше фермери продавати її вже не хочуть.

Подорожчання картоплі наприкінці вересня 2024 року експерти прогнозували. Так відбувається завжди, коли в Україні розпочинається збір пізніх сортів.

Українські фермери найбільшу частину врожаю залишають на зберігання, щоб продати пізно восени, взимку або напровесні за вищою ціною. На продаж вони виставляють нині невеликі партії.

Але українським оптовим компаніям та роздрібним торговим мережам потрібно багато картоплі, тому Україна розпочала її імпорт картоплі у розпал збирання врожаю. Цей овоч до нашої країни ввозять із Польщі та з Литви. Найбільше із Польщі.

Якою буде ціна картоплі надалі?

Експерти сходяться на думці, що картопля дорожчатиме, як і всі інші овочі в Україні, зокрема борщового набору. Сподіватися на зниження цін не потрібно. Фермери впевнені у подальшому підвищення цін, тому вони не поспішають продавати картоплю.

Фахівці вважають, що у січні-лютому 2025 року картопля коштуватиме не менше 30 грн за кілограм. А у прифронтових містах, таких, як Костянтинівка, він, можливо, буде ще дорожчим.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ