Житлові фонди в Україні необхідно переформатувати для потреб ВПО | ZI.ua
Акция закончилась

В Україні може з’явитися новий вид оренди житла для переселенців

11 квітня 2024, 11:42 | Офіційно 2529
Поділитися:
В Україні може з’явитися новий вид оренди житла для переселенців
Дома для переселенцев под Киевом

В Україні для вирішення питання із житлом для переселенців можуть запровадити соціальну оренду.

Про це розповіла голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

Сенс ініціативи у тому, щоб надходження орендних платежів направлялися до револьверного фонду, з якого надалі будуватимуть нове житло.

"Принцип доступної, тобто соціальної оренди базується на тому, що орендодавцем виступають громади. Громада, на балансі якої буде відповідний житловий фонд, надаватиме його в оренду, платежі від якого надсилатимуться до місцевих бюджетів - револьверних фондів, у яких вони накопичуватимуться для цільового використання. Це може бути поліпшення житлового фонду, який вже є на балансі, або для нових житлових об'єктів, які будуть використовуватися з такою ж метою", – розповіла голова партії.

Такі програми популярні у країнах ЄС, проте Україні потрібно їх адаптувати під себе та напрацювати правову основу для цього.

Наразі в Україні у приватній власності перебуває 98% житлової нерухомості, тому доступний за ціною орендний житловий фонд не сформовано. Саме тому держава, за словами Шуляк, чітко усвідомлює необхідність переформатувати житлові фонди.

Необхідне для цього фінансування можна отримати за рахунок:

  1. заарештованих активів РФ за кордоном;
  2. майна, вилученого у громадян Росії та Білорусі, та колаборантів;
  3. занедбаного житлового фонду, який можна модернізувати та передати у відповідні фонди;
  4. засобів міжнародної технічної допомоги та агентств розвитку.
Вона наголосила, що перші пілотні проекти із запуску механізмів соціальної оренди в Україні вже тестуються. Так, за підтримки уряду Німеччини проект Housing у Львівській області розпочала міжнародна організація з міграції (МОМ) при ООН. Програма передбачає створення житла для довгострокового проживання ВПО на умовах доступної оренди.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ