Росіяни стратили десятки цивільних – заява ООН | ZI.ua
Акция закончилась

В ООН заявили про страти десятків цивільних росіянами

27 червня 2023, 17:02 | Офіційно 1140
Поділитися:
В ООН заявили про страти десятків цивільних росіянами
Иллюстративное фото

Унаслідок тортур із боку російських силовиків, нелюдських умов утримання і відмови в медичній допомозі померли 72 чоловіки і 5 жінок, повідомила глава місії ООН Матильда Богнер.

За її твердженням, російські окупанти під час війни в Україні стратили 77 цивільних осіб, яких незаконно утримували під вартою. Крім того, було зафіксовано понад 864 випадки незаконного затримання з боку РФ, багато з яких також були прирівняні до насильницьких зникнень. Про це йдеться в доповіді ООН, опублікованій 27 червня.

— Ми задокументували сумарно страту 77 цивільних осіб, коли вони були піддані незаконному затриманню з боку Російської Федерації, — йдеться в публікації.

Глава місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер уточнила, що внаслідок тортур, нелюдських умов утримання і відмови в медичній допомозі померли 72 чоловіків та 5 жінок.

— Російські збройні сили, правоохоронні та пенітенціарні органи застосовували широко поширені тортури і жорстоке поводження з цивільними затриманими, — сказала Богнер, додавши, що в деяких випадках мало місце сексуальне насильство.

Тортури застосовували для того, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським збройним силам, примусити їх до співпраці з окупаційною владою або залякати тих, хто дотримувався проукраїнських поглядів.

У документі також ідеться, що такі цифри наведено на основі 1 136 інтерв'ю з потерпілими, свідками та іншими особами. Також співробітники організації 274 рази відвідали 70 офіційних місць тримання під вартою, що перебувають під контролем української влади.

— Ми задокументували понад 900 випадків довільного затримання цивільних осіб, зокрема дітей і літніх людей. Переважна більшість цих справ була скоєна Російською Федерацією, — йдеться в доповіді.

Затримання українською стороною

Водночас місія зафіксувала 75 випадків незаконного затримання українськими силами безпеки, здебільшого людей, підозрюваних у злочинах, пов'язаних із конфліктом. Значну частину цих випадків також було прирівняно до насильницького зникнення, скоєного здебільшого Службою Безпеки України, заявила Богнер.

— Ми зафіксували, що більше половини довільно затриманих зазнавали тортур або жорстокого поводження з боку українських сил безпеки. Це відбувалося під час допитів, зазвичай одразу після арешту, — заявили вона.

При цьому місія ООН не зафіксувала жодної страти цивільних, затриманих українськими силовиками.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ