Українцям призупинять кредити на житло і авто, зруйновані під час війни | ZI.ua
Акция закончилась

Українцям призупинять кредити за майно, яке постраждало в результаті війни

2 грудня 2022, 19:30 | Офіційно 912
Поділитися:
Українцям призупинять кредити за майно, яке постраждало в результаті війни
Иллюстративное изображение

Українцям заморозять кредити за майно в зв'язку з бойовими діями. Про це повідомив глава Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Виплати припинять для майна, яке:

  • опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій;
  • пошкоджено або знищено в результаті військових дій.

Призупинення платежів за кредитом буде доступно при наявності підтверджуючих документів.

Зараз прибрали обмеження щодо площі нерухомого майна (квартира, житловий будинок), але воно станом на 23 лютого 2022 року повинно бути єдиним місцем проживання сім’ї позичальника та мати відсутню прострочену заборгованість за таким договором. Також метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію громадянам України за майно знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Інші збитки кредитора, наприклад неотримані відсотки, є упущеною вигодою та можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства за рахунок держави-агресора.

Якщо говорити про позики на автомобілі, то анулювання заборгованості можливе для знищених авто (обмеження щодо двигуна прибрали). Але станом на 23 лютого 2022 року має бути єдиним авто в сім’ї позичальника. А також якщо заборгованість за таким договором не була прострочена на більше ніж 7 днів станом на 23 лютого.

Термін для подачі заявок триває стільки, скільки період дії в Україні воєнного стану +3 місяці після дня його припинення. Позичальникам необхідно надати кредитору підтверджуючі документи.

Закон набуде чинності через 30 днів з дня його опублікування.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ