Взимку українцям даватимуть світло та тепло на 2-4 години на добу | ZI.ua
Акция закончилась

У січні українці будуть зі світлом 2-4 години на день — Financial Times

5 червня 2024, 18:09 | ЖКГ 1296
Поділитися:
У січні українці будуть зі світлом 2-4 години на день — Financial Times

Російські атаки з енергосистеми України, ймовірно, призведуть до того, що українці будуть змушені проводити зимові місяці у холоді та темряві.

Про це пише Financial Times, посилаючись на анонімні джерела в українській владі, повідомляє Громадське.

До зими українці проводитимуть без електрики більшу частину дня, сказав у розмові з Financial Times один із українських чиновників, який волів не розкривати своє ім'я.

"Ми повинні готуватися до життя в холоді та темряві", — заявив представник українського уряду на умовах анонімності.

Одне з джерел видання повідомило, що внаслідок атаки 1 червня росія завдала значної шкоди енергетичним об'єктам у п'яти регіонах: Україна втратила 1,2 ГВт електроенергії.

Більше того, інфраструктура, необхідна для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, також була сильно пошкоджена російськими ракетами та дронами. Це викликало занепокоєння щодо безпеки постачання газу взимку як усередині країни, так і для експорту до ЄС.

На додаток до збільшення імпорту електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт та введення в експлуатацію більшої кількості газових електростанцій українській владі доведеться піти на подальше підвищення тарифів, вважає Борис Додонов, керівник Центру енергетичних та кліматичних досліджень Київської школи економіки.

"Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, у січні населення матиме всього від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]", — сказав Додонов.

До початку повномасштабного вторгнення українська енергосистема робила близько 55 ГВт електроенергії. Зараз ця виробнича потужність впала нижче 20 ГВт через атаки російських дронів і ракет, які вивели електростанції з ладу. Крім того, частина енергогенеруючих потужностей на півдні та сході країни знаходяться під контролем РФ і не можуть бути використані для забезпечення України електроенергією. Таким чином, з ладу виведено вже понад 50% енергосистеми України.

Чому таких проблем не було у минулі роки

Взимку 2022 року–2023 років російські атаки були спрямовані на розподільчу мережу країни, яку, на думку чиновників та експертів, можна було відносно легко відремонтувати. Але останні обстріли спрямовані на теплові та гідроелектростанції, які буде набагато важче та дорожче відремонтувати, відновити чи замінити.

Які варіанти вирішення проблеми

Як заявив Financial Times секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Литвиненко, Україна має намір створити «децентралізовану енергетичну систему». Йдеться про більшу кількість міні-електростанцій, які будуть менш уразливими до російських атак.

Литвиненко додав, що Україна також намагається збільшити використання «зелених» технологій, таких як сонячні панелі та вітрогенератори. Хоча ці технології вважають вирішальними для майбутньої енергетичної безпеки України, вони потребують іноземних інвестицій, які важко отримати з огляду на ризики.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ