На українців у серпні чекає масова індексація зарплати: кому і на скільки підвищать | ZI.ua
Акция закончилась

У серпні на мешканців Костянтинівки чекає iндексацiя зарплати

14 серпня 2024, 14:08 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 4401
Поділитися:
У серпні на мешканців Костянтинівки чекає iндексацiя зарплати
Фото из открытых источников

У серпні на мешканців Костянтинівки, як і інших українців, чекає масова індексація зарплати. Її мають провести на підприємствах та в установах усіх форм власності.

Індексації підлягають виплати тих працівників, яким востаннє підвищували зарплати (або не підвищували їх загалом) ще у лютому поточного року. Розмір індексації залежатиме від того, якого місяця було останнє оновлення зарплати.

Про це йдеться у матеріалі видання OBOZ.UA, яке посилається на публікацію до Дебет-Кредиту, пише TODAY.

Відповідно до закону, індексацію зарплат проводять у тому випадку, коли індекс інфляції перевищує 103%. У червні 2024 року порівняно з груднем 2023 року індекс споживчих цін (ІСЦ) становив 4,3%.

Отже, зарплати слід індексувати. Грудень 2023 буде базовим місяцем для розрахунку індексації на тих підприємствах, де з початку 2024 зарплати не оновлювали.

Якщо ж зарплати на підприємстві підвищили вже цього року, то базовим місяцем для індексації буде саме той місяць, коли вони були підвищені востаннє.

Відповідно, ІСЦ обчислюють уже з наступного місяця, тобто з того місяця, який був наступним за підвищенням зарплати.

2023 року індексацію зарплат не проводили. А ось 2024 року її відновили. Відповідно до закону про Держбюджет 2024 року, обчислення ІСЦ розпочали з січня 2024 року. Отже, базовим місяцем у цьому випадку з урахуванням вищезазначених умов буде грудень 2023 року.

Приклади нарахування індексації

Приклад 1. Якщо підвищення зарплати працівників востаннє було у грудні 2023 року ІСЦ у червні порівняно з початком року становив 104,3%. Тобто індексацію зарплат у серпні слід провести на 4,3%.

Приклад 2. Підприємство востаннє підвищувало зарплату працівникам у січні 2024 р. У такому разі базовим місяцем для підрахунку ІСЦ буде вже не грудень 2023 року, а січень 2024 року. Розрахунковий ІСЦ із лютого по червень становить 103,8%. Отже, зарплати працівників у серпні мають бути підвищені на 3,8%.

Однак тим, хто вже взяв калькулятор, щоб підрахувати, наскільки зросте його заробіток, не варто поспішати. Справа в тому, що згідно із законом індексації підлягає не вся зарплата, а лише її частина в межах прожиткового мінімуму для працездатних. На сьогоднішній день цей ПМ дорівнює 3 028 грн.

Таким чином, вам індексують лише 3 028 грн вашого заробітку. Тобто в першому прикладі приріст зарплати складе 130,2 грн, а в другому випадку він дорівнюватиме 115,06 грн.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ